O fotbalový klub Chelsea mají zájem spoluzakladatel fondu Apollo i zápasník MMA

Ruský miliardář Roman Abramovič (na snímku) se zbavuje anglického fotbalového klubu Chelsea FC. O jeho koupi má zájem třeba i zápasník MMA McGregor nebo investor Josh Harris.

Ruský miliardář Roman Abramovič (na snímku) se zbavuje anglického fotbalového klubu Chelsea FC. O jeho koupi má zájem třeba i zápasník MMA McGregor nebo investor Josh Harris. Zdroj: e15.cz

V dresu Chelsea mnoho let působil český fotbalový brankář Petr Čech, nyní výkonný poradce klubu.
Akciové burzy ve středu mohutně posilovaly. Německý index DAX vyrostl téměř o osm procent.
Novým jihokorejským prezidentem byl zvolen konzervativec Jun Sok-jol (na snímku).
Pokračuje válka na Ukrajině. Šéf ukrajinské centrální banky vyzval ke zpřísnění protiruských sankcí.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Jižní Koreu povede konzervativec Jun Sok-jol 

Prezidentské volby v Jižní Koreji vyhrál s těsným náskokem kandidát konzervativní opozice a bývalý generální prokurátor Jun Sok-jol. Získal přibližně o 250 tisíc hlasů více než jeho soupeř I Če-mjong. Vítěz voleb nastoupí do úřadu v květnu. Jihokorejští konzervativci se tak vracejí k moci po pěti letech. Jejich poslední vládu v čele s prezidentkou Pak Kun-hje ukončila korupční kauza. Na Jun Sok-jola čeká po nástupu do funkce řešení řady problémů, jako je sociální nerovnost ve společnosti, pandemie koronaviru či vztahy s KLDR a Čínou.    

Ševčenko vyzval ke zpřísnění sankcí

Šéf ukrajinské centrální banky Kyrylo Ševčenko navrhl v rozhovoru se stanicí BBC, aby Západ použil zmrazená ruská aktiva na obnovu Ukrajiny po válce. Podle bankéře je správné, aby napáchané škody alespoň částečně zaplatil agresor, který je za ně zodpovědný. Spojené státy a Evropská unie už dříve zmrazily rezervy ruské centrální banky v zahraničních měnách. Jedná se asi o 630 miliard dolarů, tedy 14,4 bilionu korun. Ševčenko dále vyzval západní země k výraznému zpřísnění protiruských sankcí. „Každý den, o který jsou sankce odkládány, nás stojí životy civilistů a dětí,“ uvedl Ševčenko.      

Z trhů a burz 

Akcie prudce zdražily, cena ropy klesla o 12 procent

Burzy s cennými papíry v USA ve středu zpevnily. Vzhůru je táhly především banky a technologické společnosti. Nejvíce si polepšil index Nasdaq Composite, který vyrostl o 3,59 procenta. Dow Jones se zvýšil o dvě procenta a širší S&P 500 přidal 2,57 procenta. Prudce zlevnila ropa a zlato. Ještě výraznější růst včera zaznamenaly akciové trhy v západní Evropě. Investoři zde nakupovali především akcie automobilek. Německý index DAX vyletěl bezmála o osm procent. Francouzský CAC 40 si připsal 7,13 procenta. Britský FTSE 100 posílil o 3,25 procenta. Nizozemský AEX vzrostl o 4,81 procenta a celoevropský STOXX Europe 600 uzavřel v zisku 4,68 procenta.   

Kdo si koupí Chelsea 

Londýnský fotbalový klub Chelsea FC ruského miliardáře Romana Abramoviče je na prodej. Abramovič se rozhodl zbavit týmu, jehož barvy mnoho let hájil brankář Petr Čech, neboť se obává dopadů na své podnikání v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. O koupi Chelsea už projevila zájem celá řada prominentních osobností ze světa sportu i byznysu, například irský zápasník ve smíšených bojových uměních (MMA) Conor McGregor, britský realitní magnát Jamie Reuben, švýcarský podnikatel Hansjörg Wyss nebo spoluzakladatel amerického investičního fondu Apollo Global Management Josh Harris. Hodnota Chelsea se odhaduje na 3,2 miliardy dolarů.   

Tweet dne

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) reaguje na včerejší ruský nálet na dětskou nemocnici a porodnici v Mariupolu, při kterém bylo zraněno nejméně sedmnáct lidí. Bombardování civilních cílů odsoudil také premiér Petr Fiala (ODS). 

Stane se dnes

  • V rámci diplomatického fóra v turecké Antalyi se mají setkat šéfové diplomacie Ukrajiny a Ruska Dmytro Kuleba a Sergej Lavrov. Půjde o první ukrajinsko-ruskou schůzku na tak vysoké úrovni od zahájení ruské invaze na Ukrajinu.
  • O válce na Ukrajině budou dnes neformálně jednat ve Versailles také prezidenti a premiéři Evropské unie
  • Rada guvernérů Evropské centrální banky oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice
  • Spojené státy zveřejní data o vývoji inflace v zemi za únor. Ekonomové očekávají zvýšení z lednové hodnoty 7,5 procenta na 7,9 procenta.