O míru na Ukrajině se bude jednat znovu v Minsku. Už tento týden

Běloruský prezident Alexander Lukašenko a ukrajinský prezident Petro Porošenko (21. prosince 2014)

Běloruský prezident Alexander Lukašenko a ukrajinský prezident Petro Porošenko (21. prosince 2014) Zdroj: CTK

Vedoucí představitelé Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkelová a François Hollande se při dnešní telefonické konferenci domluvili na tom, že mírová jednání mezi znepřátelenými stranami ukrajinského konfliktu budou pokračovat v Minsku tento týden, a to ve středu a v pátek.

V Minsku se má sejít tzv. kontaktní skupina, skládající se ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Oznámila to ruská a ukrajinská média s odvoláním na Porošenkovu kancelář.

Dřívějších rozhovorů v Minsku, při kterých bylo dohodnuto příměří na východě Ukrajiny, se zúčastnili rovněž předáci proruských separatistů

Nezbytnost minských dohod

„Diskutující se shodli na nezbytnosti splnit všechny body minských dohod, mezi kterými je příměří, stažení k sil k linii stanovené v memorandu z 19. září, stažení vojsk a těžké výzbroje, jakož i brzké osvobození všech zajatců,“ uvedla Porošenkova kancelář.

Porošenko také naléhal na propuštění důstojnice ukrajinského letectva Nadi Savčenkové, která je v ruské vyšetřovací vazbě a je souzena za údajnou účast na zabití dvou ruských novinářů na Ukrajině. Mezitím byla ve vlasti zvolena poslankyní.

Kreml v komuniké k telefonické konferenci Putina s Porošenkem, Hollandem a Merkelovou zdůraznil význam dodržování příměří na východě Ukrajiny, což „v posledních dnech znepřátelené strany vcelku plní“. Rovněž zaznělo, že videokonference z pátku 19. prosince mezi zástupci Ukrajiny a proruských povstalců z Doněcka a Luhanska má přispět k uspořádání další schůzky kontaktní skupiny v Minsku v „nejbližší době“. Konkrétní termín však komuniké nezmínilo. Vedoucí představitelé čtyř zemí se dohodli také na pokračování vzájemných kontaktů ohledně ukrajinské krize.

Separatisté jsou ochotní jednat

Separatisté podle agentury AFP mezitím dali najevo, že jsou ochotni se další schůzky v Minsku zúčastnit. „Je důležité najít kompromis u vyjednávacího stolu, a ne se zbraněmi v rukou,“ poznamenal jeden z vůdců separatistů Denis Pušilin.

Vyjednávání v posledních dvou týdnech přešlapovalo na místě, protože rebelové a Kyjev se nedokázali shodnout na datu dalšího kola jednání, ačkoliv křehké příměří se vcelku respektuje, poznamenala AFP.

Konflikt na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a vládními silami si od dubna vyžádal více než 4700 mrtvých.