O Řecku rozhodne nedělní summit celé EU. Nelze vyloučit černý scénář

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk/AP

Prezidenti a premiéři všech 28 zemí Evropské unie se v neděli sejdou kvůli řecké krizi, oznámila německá kancléřka Angela Merkelová po summitu eurozóny. Situace kolem zadluženého Řecka se podle ní dotýká všech zemí EU, nejen těch, které sdílejí euro. Předseda vrcholných jednání unijních zemí Donald Tusk zdůraznil, že neděle je definitivní termín k nalezení dohody. Vyloučit přitom podle něj nelze černý scénář, který by dopadl na celou osmadvacítku.

Řecká vláda, která už oznámila, že ve středu pošle žádost záchrannému fondu eurozóny o další program pomoci, má podle Merkelové do čtvrtka čas na předložení nových detailních návrhů reforem.

Stejně se po více než tříhodinovém jednání dnes večer vyjadřovali i další účastníci schůzky. Pouze předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker jako hranici, kterou mají Atény pro poskytnutí reformních plánů, zmínil čas 8:30 v pátek ráno.

„Všichni jsme deklarovali připravenost udělat vše, co je možné, abychom chránili eurozónu a euro,“ zdůraznila Merkelová před novináři. Řecký premiér Alexis Tsipras se podle ní zavázal, že žádost Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM) o nový program pomoci pošle ve středu ráno. Poté ji musí posoudit Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Podle německé kancléřky už nejsou na stole podmínky, o kterých se do poslední chvíle vyjednávalo v souvislosti s posledním - teď už ukončeným - programem. „Nyní potřebujeme víceletý program, který sahá výrazně dále než to, co jsme probírali jen před deseti dny,“ poznamenala Merkelová.

Francouzský prezident Francois Hollande novinářům řekl, že otázka se nyní týká dalšího postavení Řecka v eurozóně a celé EU. „Francie si přeje, aby Řecko v eurozóně zůstalo a pracuje na tom. Ale je na Řecích, aby nalezli odpověď,“ prohlásil francouzský prezident. Před summitem se podle něj ještě nejspíš v sobotu sejdou k diskusi nad situací ministři financí eurozóny.

FT: Trhy se začínají připravovat na novou řeckou měnu
Grexit, tedy odchod Řecka z eurozóny, je již několik měsíců pravidelným tématem pro spekulace mezi odborníky na zahraniční měny. Pracovní předpoklad však byl, že všechny zainteresované strany se budou snažit vyřešit neshody a udržet zemi v eurozóně. Po nedělním „ne“ (odmítnutí podmínek věřitelů pro uvolnění další finanční pomoci) v řeckém referendu se z Grexitu místo pouhé možnosti stává zvýšená pravděpodobnost a trhy se začínají připravovat na novou řeckou měnu, píše Financial Times.
Vytvoření nové měny však nebude jednoduchý proces a podle většiny pozorovatelů by mohl být tak komplikovaný jako letošní vyjednávání s Řeckem. Přechod na novou měnu, kterou by mohla být drachma, přinese množství překážek.

Analytici: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny stoupla