O východoněmecké paneláky prý mají zájem i lidé z Prahy

Nabídka bydlení v panelových bytech v ulici Am Pulverturm v Johanngeorgenstadtu

Nabídka bydlení v panelových bytech v ulici Am Pulverturm v Johanngeorgenstadtu Zdroj: Wohnunggenossenschaft Schwarzenberg

Když se Wolfgang Kastner vrátil z několikadenní služební cesty domů do saského Schwarzenbergu, nemohl uvěřit svým očím. V jeho kanceláři na něj čekalo 32 zpráv z Česka. Jejich pisatelé si chtěli pronajmout byt v paneláku v německém krušnohorském městečku Johanngeorgenstadt nedaleko českých hranic.

Nabídka bydlení v panelových bytech v ulici Am Pulverturm v JohanngeorgenstadtuNabídka bydlení v panelových bytech v ulici Am Pulverturm v Johanngeorgenstadtu | Wohnunggenossenschaft SchwarzenbergPanelový dům v ulici Am Pulverturm v Johanngeorgenstadtu láká Čechy

Můžou za to články, které se objevily před pár týdny v českých novinách a na internetu. Kastner v nich popisuje, jak se snaží do prázdných bytů nalákat obyvatele českého příhraničí. Byty se totiž místnímu družstvu už delší dobu nedaří zaplnit. „Uvažovali jsme o lidech z českého pohraničí, ale článek vyšel v celostátním deníku Právo a na internetu,“ říká Kastner pro saský deník Freie Presse. Místo pohraničí ale přišel zájem z Prahy, Plzně, Teplic. Schwarzenbergské bytové družstvo hlásí zájem Čechů jak o byty v příhraničním Johanngeorgenstadtu, tak ve větším Schwarzenbergu.

Věc má samozřejmě pár háčků. „Zájemci ještě nemají práci v Německu. Chtějí, abychom jim ji sehnali,“ říká šéf družstva ze Schwarzenbergu, který leží pár desítek kilometrů od českých Vejprt. Bez potvrzení o práci v Německu, bankovního konta a dokladu o příjmech se žadatelé nemohou stát členy družstva.

Odhánět zájemce o byty, které se už roky nedaří zaplnit, však nepřipadá v úvahu. Družstvo proto společně s úřadem práce v Annabergu uspořádalo informační den, na kterém německý „jobcenter“ ukázal, jakou je v regionu možné získat práci. Z Česka prý dorazilo 15 lidí, 5 z nich se teď v místě vážně uchází o zaměstnání, píše Freie Presse.

Jeden český pár už se do panelového bytu v Johanngeorgenstadtu nastěhoval. Podle místního vydání deníku Bild jde o řidiče kamionu, kterému nezáleží na tom, na které straně hranice bydlí. Další český občan se do bytu přistěhuje na začátku dubna, zatím jen „na zkoušku“.

Cena pronájmu v panelácích družstva Schwarzenberg se podle listu pohybuje mezi 3,10 a 3,30 eury za metr čtvereční. K tomu je ale třeba připočíst jednorázový příspěvek za podíl ve družstvu v hodnotě pár set eur. Po vstupních nákladech se podle Kastnera dá v Johanngeorgenstadtu bydlet ve dvou až čtyřpokojovém bytě za 261 eur (6725 Kč) až 374 eur (9636 Kč).

ilustrační fotoilustrační foto | profimedia.cz

Zájem z Česka potvrzuje také družstvo Wohnbau Johanngeorgenstadt, které má 300 volných bytů. Nájemníky do nich se snaží získat i pomocí tabulí u českého hraničního přechodu Potůčky. „Dobře a příznivě bydlet v Johanngeorgenstadtu a v Schwarzenbergu. Staňte se i vy členem našeho družstva!“ hlásá nápis v češtině i v němčině na plechové tabuli.

Wohnbau Johanngeorgenstadt má v současnosti prý tři české nájemníky. O zaplnění zbytku volných bytů si šéf zdejšího družstva nedělá žádné iluze, Češi úbytek obyvatel nezastaví. Bývalá východoněmecká města jako Schwarzenberg se totiž za posledních 20 let vylidňují, mladí lidé odcházejí za prací do bohatších částí Německa. „Když tu ale lidé z druhé strany seženou práci, tak třeba získáme další nájemníky,“ doufá Rainer Schneidenbach.