Obama a Merkelová vybídli k pokroku v jednání o obchodní dohodě

Obama, Merkelová

Obama, Merkelová Zdroj: ctk

Spojené státy a Evropská unie musejí pokročit v jednáních o chystané dohodě o volném obchodu TTIP. Po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to dnes v Hannoveru prohlásil americký prezident Barack Obama. Dohoda označovaná jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by mohla vést k vytvoření největší zóny volného obchodu na světě, v řadě evropských zemí ale vyvolává obavy. V Hannoveru proti ní v sobotu demonstrovaly desetitisíce lidí.

„Je nesporné“, že dohody o volném obchodu pomohly americké ekonomice a přinesly obrovské výhody zemím, které se jich účastní, prohlásil Obama na společné tiskové konferenci. Rozumí prý tomu, že globalizace veřejnost zneklidňuje, obzvláště když se zavírají továrny a pracovní místa přesouvají za hranice. Spojené státy však prý potřebují zůstat konkurenceschopné v době, kdy se části Asie a Afriky začínají více ekonomicky vzmáhat.

Obzvláště důležité je zajistit silný hospodářský růst v Evropě, prohlásil také v severoněmeckém Hannoveru, kde proti TTIP v sobotu demonstrovalo podle policie asi 35.000 lidí, podle pořadatelů více než dvojnásobek. Ekonomika USA, která je největší na světě, stoupla loni o 2,4 procenta. Hospodářský růst EU, kde má největší ekonomiku Německo, loni činil 1,9 procenta.

Nejistá ekonomická situace

Rozsáhlý obchodní pakt podle stoupenců podpoří obchodní výměnu mezi oběma velkými ekonomickými bloky v době, kdy je situace ve světové ekonomice nejistá. Kritici se obávají snížení vysoko nastavených evropských pravidel ochrany spotřebitele či životního prostředí.

Merkelová i Obama dojednávaný pakt podporují. Obama věří, že dohoda by mohla být dokončena do konce roku, aby ji pak bylo možné předložit k ratifikaci. Pakt se podle něj může začít „posouvat kupředu“, až v USA skončí období prezidentských primárek a situace se zklidní.

K rychlému dokončení rozhovorů o TTIP vybídla také Merkelová. „Musíme si pospíšit,“ řekla kancléřka, podle které je odstartování volného obchodu dobré pro německou i celou evropskou ekonomiku.

Merkelová: Musíme si pospíšit

Vyjednávači v Evropě a ve Washingtonu usilují o dokončení klíčových částí dohody do konce tohoto roku. S příchodem Obamova nástupce do Bílého domu v lednu příštího roku a předvolebními kampaněmi v mnoha evropských zemích by se již tak složitá jednání mohla ještě více zkomplikovat. K ratifikaci ale za Obamova úřadování zřejmě již nedojde.

Merkelová a Obama večer oficiálně zahájili hannoverský průmyslový veletrh, který je největší takovou přehlídkou na světě. V pondělí, kdy se brány výstavy otevřou veřejnosti, by zde oba politici měli navštívit vybrané vystavovatele. Největší evropská automobilka Volkswagen, kterou USA loni obvinily z použití zařízení pro falšování emisních testů, mezi nimi podle informací agentury DPA ale nebude.

Pondělní program

V pondělí dopoledne šéf Bílého domu přednese na veletrhu projev věnovaný americké zahraniční politice. Odpoledne bude jednat o boji proti terorismu, o migraci, Ukrajině nebo Sýrii s kancléřkou Merkelovou, britským premiérem Davidem Cameronem, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a italským premiérem Matteem Renzim.

Německo, největší evropská ekonomika, je další zastávkou na Obamově šestidenním turné. Amerického prezidenta ke zklamání řady Němců nedoprovází jeho choť Michelle, která se po ukončení státní návštěvy Británie vrátila do USA, kde ji čekal důležitý projev na univerzitě. Obama, který před Londýnem navštívil Saúdskou Arábii, se na cestu do vlasti vydá z Hannoveru v pondělí odpoledne.