Obama a Putin se neformálně setkali, oficiální jednání ale neplánují

Obama a Putin na summitu v Pekingu

Obama a Putin na summitu v Pekingu Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin se spolu několikrát krátce neformálně setkali během summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu. Mluvili spolu mimo jiné o Sýrii, Ukrajině a Íránu, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle agentury Reuters ale státníci nehovořili podrobněji o otázkách, které obě země rozdělují.

Bílý dům sdělil, že spolu Obama a Putin mluvili třikrát, dohromady 15 až 20 minut, a dotkli se i témat, která vyvolávají napětí ve vzájemných vztazích mezi Moskvou a Washingtonem. Podle agentury Reuters ale o tématech, která obě země rozdělují, podrobněji nehovořili.

Mezi Spojenými státy a Ruskem panuje napětí kvůli ruské podpoře proruských separatistů v konfliktu na východní Ukrajině a s tím souvisejícími západními sankcemi vůči Moskvě. Američané také Rusy kritizují za jejich podporu syrského prezidenta Bašára Asada.

Znovu se potkají v Brisbane

Vůdci obou zemí spolu v uplynulém roce komunikovali převážně telefonicky. Naposledy se Obama a Putin sešli při oslavách vylodění v Normandii letos v červnu.

Obama a Putin se rovněž v tomto týdnu zúčastní summitu států G20 v australském Brisbane. Představitelé Bílého domu předem sdělili, že se v Pekingu ani v Brisbane neplánuje oficiální jednání Obamy a Putina, očekává se ale jejich neformální dialog.

O vztazích vypovídají i jejich gesta
Když Obama a Putin v pondělí vstupovali na úvod summitu do zdobného, dřevem obloženého sálu konferenčního centra u malebného jezera Jen-čchi, vypadali podle agentury AP trochu jako doprovod čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Hostitel summitu kráčel uprostřed a ruského a amerického prezidenta měl každého po jednom boku. „To je nádhera,“ pochválil místo jednání anglicky Putin a obrátil se směrem k Obamovi. „Ano,“ přitakal odměřeně Obama a vyhnul se očnímu kontaktu s Putinem.
Když se trojice prezidentů zastavila u čela jednacího stolu, Putin natáhl paži, aby Obamu poplácal po zádech. Ten se ale otočil jiným směrem, takže Putinova ruka podle všeho nenašla zamýšlený cíl.
Snaha vyhýbat se jeden druhému se pro Obamu a Putina při jejich nepříliš častých setkáních stala pravidlem. Politici spolu v uplynulém roce komunikovali převážně telefonicky.
Při neoficiální schůzce loni na summitu v Severním Irsku zase Putin seděl na židli s kamenným výrazem, zatímco se Obama pokoušel vtipkovat o sportovních výkonech ruského prezidenta. Obama později poznamenal, že Putin často vypadá jako „znuděné děcko v zadní lavici školní třídy“.