Obama: Amerika je deset let po atentátech silnější

Varack Obama

Varack Obama Zdroj: CTK/ABACA/Detroit Free Press

Prezident USA Barack Obama dnes, v čase desátého výročí teroristických útoků na USA, prohlásil, že Spojené státy jsou o dost silnější, než byly dříve. Šéf Bílého domu to uvedl v pravidelném týdenním rozhlasovém proslovu. USA ale také musela v souvislosti s výročím posílit bezpečnost. Tajné služby totiž varovaly, že teroristické útoky by se mohly v těchto dnech opakovat. K zářijovým událostem roku 2001 se vyjádřil prostřednictvím poselství i papež Benedikt XVI.

Obama dnes dále řekl, že sílu teroristické sítě Al-Káida podrylo neutuchající odhodlání USA. „Díky neúnavnému úsilí našich vojáků a našich zpravodajských služeb, pracovníků institucí zajišťujících respektování zákona a expertů na vnitřní bezpečnost by nemělo být pochyb o tom, že Amerika je dnes silnější a Al-Káida směřuje k porážce,“ dodal.

Doplnil ale, že nebezpečí pro USA z řad teroristů stále trvá „Ano, čelíme odhodlanému nepříteli, a nepochybujte o tom, že se budou nadále snažit nás zasáhnout. Ale jak znovu ukazujeme tento víkend, zůstáváme ostražití,“ řekl Obama.

K výročí atentátů se dnes vyjádřil i papež Benedikt XVI. v dopise zaslaném newyorskému arcibiskupovi a předsedovi biskupské konference USA Timothymu Dolanovi. Podle hlavy katolické církve byla tragédie z 11. září 2001 o to horší, že útočníci jednali ve jménu Boha. „Ještě jednou je třeba jednoznačně prohlásit, že žádné okolnosti nikdy nemohou ospravedlnit teroristické činy,“ napsal Benedikt XVI.

Útoky se prý měly v čas výročí opakovat, policie je na nohou

Newyorská policie od pátku ve zvýšené míře hlídkuje v ulicích po informacích zpravodajských služeb o možné hrozbě teroristického útoku s pomocí bomby umístěné v automobilu.

Zpravodajský server televize ABC News totiž ve čtvrtek v souvislosti s teroristickou hrozbou informoval o nejméně třech osobách, které v srpnu přiletěly do USA s cílem zaútočit bombami v autech na Washington nebo New York v období kolem 11. září. Na cestu do Spojených států se prý trojice pravděpodobně vydala z Afghánistánu a zastavila se v nejméně jedné další zemi, kterou byl možná Írán.

AP dnes s odvoláním na své zdroje tvrdí, že dva ze tří podezřelých hledaných mužů možná mají občanství Spojených států. Podle nejmenovaného vládního zdroje byli pověřeni, aby odpálili ve Washingtonu nebo New Yorku bombu v automobilu, nebo aby alespoň napáchali co největší škody.

Spolehlivý zdroj CIA prý uvedl, že vyslané muže instruoval osobně šéf Al-Káidy Ajmán Zavahrí, jenž stanul v čele teroristické organizace po květnovém zabití Usámy bin Ládina. Podle informátora jsou možní útočníci arabského původu a hovoří jak arabsky, tak anglicky.