Obama: Armstrong byl hrdina

Neil Armstrong během návštěvy muzea ve Valencii v roce 2005

Neil Armstrong během návštěvy muzea ve Valencii v roce 2005 Zdroj: profimedia.cz

Neil Armstrong (vlevo) spolu s dalšími členy posádky Apolla 11
Neil Armstrong a Adwin Aldrin na Měsíci
Přivitání posádky Apolla 11 v Chicagu
Členové posádky Apolla 11 s prezidentem USA Richardem Nixonem
4
Fotogalerie
Za jednoho z největších amerických hrdinů historie označil prezident Barack Obama kosmonauta a prvního člověka na Měsíci Neila Armstronga, který zemřel v sobotu ve věku 82 let. Podobně se vyjadřují i další osobnosti USA.

„Neil byl jeden z největších amerických hrdinů - nejen své doby, ale všech dob,“ uvedl Obama a nazval Armstronga mužem, který nás naučil, jak obrovská je síla jednoho kroku. Armstrong a celá posádka Apolla 11 ukázali podle Obamy celému světu, že americký duch může jít i nad rámec toho, co se zdá nemožné, stačí jen dostatek elánu a chytrosti.

Za hrdinu označil Armstronga i republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney. „Sešel jsem se a mluvil jsem s Neilem Armstrongem před několika týdny - jeho nadšení pro vesmír, vědu a objevy a jeho oddanost Americe mě budou inspirovat po celý život,“ dodal.

Ředitel Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Charles Bolden doplnil, že Armstrong byl jedním z největších průzkumníků USA a nesl v sobě eleganci a pokoru, která byla příkladem pro všechny. „Truchlíme nad odchodem kamaráda, kolegy kosmonauta a skutečného amerického hrdiny,“ prohlásil.

„Byl nejlepší a bude mi strašně chybět,“ komentoval smrt svého kolegy Michael Collins, který byl stejně jako Armstrong a Edwin „Buzz“ Aldrin členem posádky Apolla 11. Podobně se vyjádřil i Aldrin.

„Neile Armstrongu, odpočívej v pokoji. Děkuji za vše, za tvé oběti, úspěchy a inspirace. Budeme se snažit pokračovat v tvém odkazu,“ uvedl letový ředitel současné mise na Mars Curiosity Bobak Ferdowsi.