Obama doporučil komisi, kde ušetřit

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Prezident Barack Obama představil plán, který má během dekády vylepšit hospodaření Spojených států o tři biliony dolarů. Jde o mix rozpočtových úspor a tipů na zvýšení příjmů. „Toto není třídní boj, to je matematika,“ prohlásil s narážkou na dřívější komentáře republikánů.

Návrh obsahuje změny v daňovém systému, jež mají do pokladny přinést 1,5 bilionu dolarů. Týkají se například zrušení daňových úlev, zavedených za Bushovy éry. Prezident počítá také s více než bilionovou úsporou, kterou má zajistit ukončení vojenských misí v Iráku a Afghanistánu.

Plán má sloužit jako doporučení dvanáctičlenné speciální komisi Kongresu, složené ze zástupců obou politických stran. Do 23. listopadu by se měla dohodnout na škrtech ve výši nejméně 1,2 bilionu dolarů během příštích deseti let. Prezidentské návrhy pro ni nejsou závazné.

Obama nedávno předestřel i záměr zvýšit daně Američanům, vydělávajícím více než milion dolarů ročně. Kvůli svým plánům se zcela jistě dostane do sporu s republikány, kteří jsou proti jakýmkoli novým daním a požadují naopak škrty v sociální oblasti. Ty musí Obama hájit, pokud chce mít dostatečnou podporu demokratů před volbami v příštím roce.

Prezidentův návrh tak sice obsahuje například úspory ve výši zhruba 250 miliard dolarů v programu Medicare, což by mělo dopad na péči o starší lidi, šéf Bílého domu ho ale nepodpoří, pokud Kongresem zároveň neprojde také plán na vyšší zdanění bohatých.

„Bez požadavku, aby bohatí Američané a velké korporace přispívali spravedlivým dílem, bude vetovat jakýkoli zákon, který sebere desetník na příspěvky z Medicare pro seniory, “ citovala média zdroj z Obamovy administrativy. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner minulý týden zase prohlásil, že nepodpoří žádnou legislativu obnášející zvýšení daní.

„Je to jednoduše politika, kterou požaduje Obamova demoralizovaná základna. Bylo to nepochybně testované v průzkumech, takže Obama má nyní populistické téma do kampaně. Je jasné, že to nemá šanci projít (v Kongresu),“ řekl Reuters k plánu Greg Valliere ze společnosti Potomac Research Group, jež analyzuje dopady federální politiky na soukromý sektor.