Obama: IS utrpěl významné územní ztráty

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Teroristé z organizace Islámský stát (IS) čelí dosud nejtvrdším zásahům ze strany koalice vedené Spojenými státy a ztrácejí velké části dříve kontrolovaného území. Prohlásil to americký prezident Barack Obama během návštěvy Pentagonu, kterou podniká jen velmi zřídka. Obama v projevu zároveň uvedl, že pověřil ministra obrany Ashtona Cartera, aby přímo na Blízkém východě zajistil ještě větší aktivitu americké armády.

Šéf Bílého domu označil útoky koalice vedené USA za úspěšné, neboť podle něho vedly k významným územním ztrátám IS, který jen v Iráku přišel o 40 procent dříve ovládané plochy. Obama rovněž připomněl, že během nedávných útoků zemřelo několik vůdců organizace včetně muže označovaného za ministra financí IS. „Vůdci ISIL se nemohou skrývat, nás vzkaz pro ně zní ´jste další na řadě´,“ oznámil prezident, přičemž použil jednu ze zkratek užívaných pro Islámský stát.

Obamovu strategii protiteroristického boje podle průzkumů zveřejněných po nedávném teroristickém útoku v kalifornském San Bernardinu považuje za úspěšnou jen zhruba třetina Američanů. Obama se proto podle agentury AP vypravil do Pentagonu, aby předsedal zasedání Národní bezpečnostní rady a ujistil veřejnost o americké aktivitě v oblasti působení IS, kterou Pentagon zvýšil po útocích v Paříži a Kalifornii.

„Uznáváme, že pokrok by měl být rychlejší,“ připustil Obama s tím, že na schůzce pověřil Cartera, aby přímo v oblasti bojů zajistil ještě větší americkou angažovanost.