Obama jede bojovat o vliv v Barmě

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Šéf Bílého domu Barack Obama vyrazí na návštěvu jihovýchodní Asie, kterou Spojené státy v současnosti považují za klíčový region. Pozornost budí hlavně jeho plánovaná zastávka v Barmě, Obama totiž bude prvním americkým prezidentem, který do ní zavítá. Jde o zatím nejvýznamnější západní gesto podpory reformního procesu v donedávna takřka izolované asijské zemi.

Podle ochránců lidských práv je návštěva kvůli přetrvávajícím etnickým násilnostem v zemi a věznění několika stovek lidí za vyjadřování názorů ukvapená. Barmská média sice včera informovala o propuštění 452 vězňů na znamení dobré vůle, podle aktivistů mezi nimi ale stíhaní z politických důvodů nejsou.

„Je dobré, aby prezident Obama viděl věci na vlastní oči,“ poznamenal k debatě viceprezident barmské federace obchodních komor Myint Soe. A dá se očekávat, že v rámci snahy o potlačení vlivu Číny a získání spojence přímo v sousedství velmoci bude demokratický vítěz nedávných voleb ochotný oči i přimhouřit. USA už v reakci na politické změny uvolnily sankce vůči Barmě, poslaly do země velvyslance a koncem září oznámily záměr postupně rušit zákaz dovozu barmských produktů. Příležitost cítí i soukromé americké společnosti, které lákají bohaté přírodní zdroje a levná pracovní síla.

Peking, který je s více než 14 miliardami dolarů největším investorem v zemi, oficiálně tvrdí, že ho americké ambice neznepokojují. „Chápeme a podporujeme přání barmských představitelů otevřít se a stát se součástí světa,“ řekl na komunistickém sjezdu Čchin Kuang-žung, šéf partaje v Jün-nanu. „Věříme, že barmští lídři přitom užijí své moudrosti. Vědí, že čínský lid vždy bude skutečným přítelem barmského,“ dodal.

Barmský prezident Thein Sein nedávno Peking ujistil, že stále vidí příležitosti pro rozvoj vzájemného obchodu, je ale jasné, že země má zájem i o další příležitosti. Usiluje teď hlavně o příliv investic do zemědělství a lesnictví, kde může nabídnout vzácné teakové dřevo.

Pepsi nechce zaspat

Jednou z prvních amerických firem, jež oznámila chuť podnikat v Barmě, byla Coca-Cola. Její rival PepsiCo však dal najevo, že s ní svede o dosud nevyužitý trh boj. Firma oznámila, že má zájem v zemi rozjet provoz na lahvování nápojů. „Chceme zřídit místní produkci. Dohodu zřejmě podepíšeme během příštího roku,“ uvedla společnost tento týden. Už v srpnu podepsala smlouvu s firmou Diamond Star o distribuci svých výrobků v Barmě.