Obama jednal s Porošenkem o pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků

Belgický ministr zahraničí Didier Reynders, Ukrajinský prezident Porošenko a maďarský prezident Janos Ader při večeři u příležitosti návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Polsku

Belgický ministr zahraničí Didier Reynders, Ukrajinský prezident Porošenko a maďarský prezident Janos Ader při večeři u příležitosti návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Polsku Zdroj: ctk

Prezident Spojených států Barack Obama na dnešní schůzce s nově zvolenou hlavou Ukrajiny Petrem Porošenkem jednal o možnostech, jak USA mohou pomoci s výcvikem ukrajinských policistů a vojáků. Tématem rozhovoru obou státníků v polské metropoli byla i obnova míru a hospodářství v zemi a také plán na snížení energetické závislosti Ukrajiny na Rusku.

„Po mém dnešním jednání s ním je jasné, že (Porošenko) rozumí nadějím a touhám ukrajinského lidu,“ řekl Obama novinářům po varšavské schůzce. Prohlásil také, že výběr Porošenka byla „moudrá volba“ a že nový prezident provede Ukrajinu nynějším složitým obdobím. Kyjev na východě Ukrajiny čelí povstání proruských separatistů, zatímco autonomní jihoukrajinský poloostrov Krym v březnu zabralo Rusko.

Americký prezident Porošenkovi podle AP přislíbil další pomoc pro armádu bojující s rebely v podobě neprůstřelných vest, přístrojů pro noční vidění a komunikačních zařízení v hodnotě pěti milionů dolarů (101 milionů korun). Již počátkem března Bílý dům schválil pomoc v ceně přes 23 milionů dolarů (464 milionů korun). V jejím rámci USA na Ukrajinu již dodaly na 300 tisíc balíčků s předpřipraveným jídlem, oblečení, spací pytle, generátory a peníze na nákup léků.

Jak dále podpoří USA Ukrajinu?

Obama také řekl, že summit skupiny G7, tedy sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí, který dnes večer začíná v Bruselu, bude důležitý, aby ukázal jednotu mezinárodního společenství v ukrajinské krizi. Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko se ještě před dnešní schůzkou s hlavou Spojených států Barackem Obamou sešel s šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym. Tématem jednání byla podle portálu segodnya.ua podpora Washingtonu a také nedávné prezidentské volby na Ukrajině.

Porošenko a Obama se ve Varšavě účastní oslav 25. výročí prvních částečně svobodných voleb vedoucích k pádu komunismu v Polsku. Do Varšavy ale přicestovala řada evropských státníků včetně Miloše Zemana, kteří setkání využili i k debatám o aktuální ukrajinské krizi a jejích dopadech na bezpečnost v Evropě.