Obama kritizoval podniky, které mění sídlo kvůli snížení daní

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk/ap

Americký prezident Barack Obama dnes v projevu v Bílém domě kritizoval postup amerických firem, které kvůli minimalizaci daní převádějí svá sídla do ciziny. Vyzval republikány ovládaný Kongres, aby kroky navždy blokující tuto praxi podpořil.

Prezident je přesvědčen, že vyhýbání se daňové povinnosti je třeba zamezit zákonem na federální úrovni. Kritizoval chování velkých společností, které se koupí menší firmy a převedením jejího sídla do cizí země snaží snížit vysoké daňové zatížení platné v USA. Praxe známá jako „inverze“ je sice legální, nicméně v politické rovině je považována za neetickou.

Obama promluvil den po oznámení amerického ministerstva financí, že podniká nové kroky, které mají finančně znevýhodnit daňově motivované přesuny sídel amerických firem do zahraničí. Ministr financí Jack Lew řekl, že nové kroky dál omezí přesuny sídel amerických firem do ciziny. Plně jim ale mohou zabránit jen legislativní opatření, která musí přijmout Kongres, řekl ministr.

Na poslance Kongresu dnes apeloval i Obama. Parlament, jehož obě komory ovládají republikáni, by podle prezidenta měl „mezery v zákoně navždy odstranit“. Chování velkých amerických firem označil prezident za „záludné“.

Loni v listopadu politiky pobouřila dosud největší „inverzní“ transakce, kdy americký farmaceutický gigant Pfizer nabídl převzetí společnosti Allergan se sídlem v Irsku za 160 miliard dolarů (3,8 bilionu korun). Ministerstvo financí po oznámení této dohody omezilo svým nařízením možnost amerických firem zakládat nové mateřské firmy v zahraničí a převádět do nich majetek.

Obama kritizoval chování amerických společností krátce poté, co kauza takzvaných Panamských dokumentů upozornila na široce uplatňovanou praxi prominentních politiků a podnikatelů, kteří ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešli jeho zdanění úřady svých vlastních států.