Obama má osobní účet na Twitteru

americký prezident Barack Obama

americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Americký prezident Barack Obama má svůj vlastní účet na sociální síti Twitter a vyslal tam už první vzkaz. Šéf Bílého domu sice oblíbenou komunikační síť čas od času používá, jeho zprávy se ale objevují na oficiálním účtu s hashtagem @WhiteHouse, který spravuje Bílý dům, nebo na účtu @BarackObama, o který se stará jeho volební štáb. Od dnešního dne má má účet osobní.

„Nazdar, Twittere! Tady je Barack. Doopravdy! Po šesti letech mně konečně dali můj vlastní účet,“ zní první prezidentský vzkaz. Obama používá hashtag @POTUS, což je zkratka slov President Of The United States (Prezident Spojených států). Slangovým výrazem Potus označují hlavu státu novináři akreditovaní při Bílém domě a pracovníci prezidentského štábu.

Během necelé první hodiny se ke sledování prezidentského účtu přihlásilo 217 tisíc lidí. Obama se v osobním profilu představuje jako „Táta, manžel a 44. prezident Spojených států“. Sám se přihlásil ke sledování twitterových účtů vysokých škol, které absolvoval, chicagských sportovních klubů, kterým fandí, nebo členů americké vlády.

Mezi své oblíbence zařadil i bývalé prezidenty Billa Clintona a George Bushe staršího, nikoli ale Hillary Clintonovou, svou bývalou ministryni zahraničí a horkou favoritku blížícího se volebního zápasu o prezidentské křeslo. Účet s hashtagem @POTUS ale navěky osobním účtem Baracka Obamy nezůstane. Podle agentury Reuters se počítá s tím, že si ho budou předávat Obamovi následovníci.