Obama ocenil pokrok Afriky, kritizoval korupci a nesvobodné volby

Americký prezident Barack Obama v Etiopii

Americký prezident Barack Obama v Etiopii Zdroj: ctk/AP

Americký prezident Barack Obama v Etiopii
Americký prezident Barack Obama v Etiopii
2
Fotogalerie
Americký prezident Barack Obama dnes ocenil pokrok, kterého Afrika dosáhla během několika posledních let. Kontinent podle něj čekají velké výzvy, jako například vytvoření milionů pracovních míst pro nastupující generace. Právě s tím jim USA chtějí pomáhat jako přátelé a partneři, pomocí obchodu a investic.

Obama to řekl během projevu v sídle Africké unie v etiopské metropoli Addis Abebě. Kontinent by měl ale vymýtit korupci, dodal Obama a zkritizoval rovněž nedodržování demokratických principů v některých zemích.

Afrika je jedním z nejrychleji rostoucích regionů na světě, uvedl Obama. „Někteří afričtí partneři mi často říkali, že nechtějí, abychom jim jen posílali pomoc, že chtějí obchodovat,“ dodal. I proto USA chtějí s Afričany více spolupracovat, jednotlivé africké země by ale měly i více obchodovat mezi sebou. Další vzestup Afriky je podle něj důležitý pro celý svět.

Rozvoj kontinentu ale bude záležet i na demokracii, na konání svobodných a spravedlivých voleb, na dodržování svobody slova, zdůraznil americký prezident. V této souvislosti zkritizoval zavírání novinářů v některých afrických zemích i fakt, že se někteří afričtí vůdci snaží udržet u moci nelegálně mnohem delší dobu, než stanovují zákony.

„Mám rád svou práci, ale podle ústavy už nemohu znovu kandidovat. Myslím, že jsem byl docela dobrý prezident a že bych dokonce i vyhrál, ale už nemohu,“ uvedl Barack Obama, jemuž za půldruhého roku končí druhé funkční období, a vysloužil si obrovský potlesk.

Jak prezident zdůraznil, nikdo nemůže být nad zákonem, nikdo by neměl být prezidentem na celý život. „Vede to k nestabilitě, jak jsme to viděli například v Burundi,“ dodal s tím, že on se těší, až nebude prezidentem, nebude mít kolem sebe tolik ochranky, bude se moci jít projít, trávit více času s rodinou a třeba i více cestovat do Afriky. Právě Africká unie by měla využít své autority k tomu, aby zajistila, že afričtí vůdci budou dodržovat svou vlastní ústavu, doplnil Obama, který ve své funkci skončí v lednu 2017.

Syn Afričana

„Stojím před vámi jako hrdý Američan a zároveň syn Afričana,“ vyzdvihl Obama hned na úvod svůj původ. „Všichni jsme jedna rodina, jeden kmen,“ dodal a několikrát během své řeči zmínil odkaz bývalého jihoafrického prezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Nelsona Mandely.

Spojené státy podle Obamy nepřestanou podporovat africké země v jejich boji s nejrůznějšími teroristickými skupinami, ať již jde o Boko Haram zejména v Nigérii, Šabáb v Somálsku, hnutí Islámský stát či organizaci Al-Káida. Je potřeba, aby i celý svět v Africe s tímto bojem více pomáhal, dodal.

Obama se stal vůbec prvním americkým prezidentem, který sídlo stále vlivnější Africké unie navštívil. Po jednání v Addis Abebě ukončí americký prezident svou pětidenní africkou cestu, během níž vedle Etiopie navštívil i Keňu, rodnou zemi svého otce.