Obama odstartoval masový sběr a výzkum lidské DNA

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Američtí vědci chtějí vytvořit databázi vzorků DNA získaných od milionu lidí, od jejichž analýzy si slibují lepší pochopení vzniku lidských nemocí a úspěšnější vývoj geneticky cílených léků. Plán ve Washingtonu oznámil veřejnosti prezident Barack Obama. Genetické vzorky budou vědci získávat od dobrovolníků.

Databáze by měla obsahovat vzorky ze všech vrstev americké populace - zdravých i nemocných, mužů i žen, starých i mladých. Experti chtějí s jejich pomocí testovat, jak jednotlivé genetické varianty zakódované v lidském organismu ovlivňují lidské zdraví a průběh nemocí. Na základě těchto výzkumů chtějí vyvíjet léky pro individualizovanou léčbu pacientů.

Během dosavadních genetických studií bylo už v USA shromážděno několik set tisíc vzorků a iniciátoři akce doufají, že získat rovný milion nebude velký problém. „Tento výzkum nám dá obrovskou možnost dosáhnout dosud nebývalých lékařských objevů,“ prohlásil Obama. Prezident nepochybuje, že řada z nich bude bezprostředně zachraňovat životy.

Léčba rakoviny a individuální léčba dalších chorob

Krátkodobým cílem je podle Francise Collinse z Národního ústavu zdraví (NIH) úspěšnější léčba rakoviny. Dlouhodobým pak nalezení metod pro individuální přístup k léčbě pacientů s řadou dalších chorob. Důraz na léčbu rakoviny dávají vědci proto, že individualizovaná léčba této nemoci zaznamenala už řadu dobrých výsledků.

Z rozpočtu pro příští rok chce Obama na ambiciózní výzkumný program uvolnit 215 milionů dolarů (5,3 miliardy korun). Částku 130 milionů dostanou vědci z NIH a 70 milionů z amerického Národního onkologického ústavu. Financování pamatuje i na zajištění ochrany privátních údajů osob, jejichž genetický materiál bude do databáze zařazen.

Podle agentury Reuters mají už nyní američtí vědci k dispozici DNA od 200 tisíc válečných veteránů zařazených do speciálního lékařského programu. Dalších 300 tisíc vzorků má NIH od pacientů postižených šedým zákalem, cukrovkou, demencí nebo jinými chorobami.

Nevládní organizace se chce soudit s vnitrem kvůli databázi DNA

Kompletní lidský genom přečtený za pouhých 50 hodin