Obama plánuje srazit deficit pod bilion

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Prezident Barack Obama dnes představí svůj návrh rozpočtu na příští fiskální rok, kterým chce usilovat o přízeň Američanů před listopadovými volbami. Miliardy dolarů by proto rád vyčlenil na tvorbu pracovních míst, rozvoj infrastruktury a vzdělávání. Deficit rozpočtu ale má být přesto o poznání nižší než letos.

Zatímco do září mají Spojené státy hospodařit se schodkem 1,33 bilionu dolarů, v následujícím roce by to mělo být „pouze“ 901 miliard. Přestože by se tak poprvé od roku 2008 deficit dostal pod bilion, návrh je nakonec vyšší, než loni administrativa slibovala. Tehdy hovořila o 768 miliardách. V aktuálním dlouhodobém předpokladu se počítá s tím, že se ho podaří výrazně snížit do roku 2018. V té době by měly USA hospodařit se schodkem 575 miliard, což odpovídá 2,7 procenta HDP.

„Rozpočet směřuje nedostatkové federální zdroje do oblastí klíčových pro růst ekonomiky a obnově zabezpečení střední třídy,“ uvedl Bílý dům ve svém prohlášení. Velké výdaje mají jít například na výstavbu silnic, železnic a letištních ranvejí, ale také například na modernizaci tisícovek škol.

Prostředky na to chce Obama získat mimo jiné ze snižování nákladů na vojenské operace v zahraničí. Počítá také s úsporami ze zdravotnických programů pro seniory a sociálně slabší. Prezident bude pravděpodobně znovu chtít ukončit některé daňové úlevy z éry George Bushe. Zopakuje zřejmě také výzvu, aby byli milionáři zatíženi přinejmenším třicetiprocentní daňovou sazbou.

Návrh sklízí kritiku u republikánů. Kongres prezidentovy rozpočtové plány obecně často ignoruje a konzervativci už také dali najevo, že jeho aktuální nástin u nich zelenou nemá. „Tento neseriózní rozpočet je receptem na dluhy, nejistotu a úpadek,“ řekl mluvčí šéfa Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera.

Spor o antikoncepci zdarma

Bouřlivou reakci republikánů a náboženských institucí vyvolal návrh, aby zaměstnavatelé, například včetně církevních nemocnic a škol, poskytovali v rámci pojištění zaměstnancům antikoncepci zdarma. Obama v obavě z předvolebních problémů záměr změnil, zaměstnavatele mohou v některých případech zastoupit pojišťovny. Části konzervativců se ale nelíbí ani nová podoba plánu.