Obama: Pojistný cíl se podařilo splnit

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: CTK/AP

Zdravotnickou reformu, jeden z hlavních bodů programu amerického prezidenta Baracka Obamy, od začátku provázejí politické boje a problémy. Šestiměsíční registraci do nového systému pojištění šéf Bílého domu nakonec ustál. Tvrdí, že se přihlásilo 7,1 milionu lidí, což odpovídá plánům.

Obamův zákon měl pojistné učinit dostupnějším, vláda na něj poskytuje dotace a pojišťovny nesmějí odpírat služby lidem se zdravotními problémy. Lhůta pro sjednání pojistky prostřednictvím internetového „tržiště“ vypršela v pondělí, registrace se znovu otevře v listopadu. Nepojištěným nyní hrozí pokuty.

Poslední okamžiky před vypršením termínu se podobaly podzimním začátkům zápisu, kdy systém neustále padal. Obama přesto jeho náběh hodnotí kladně. „Armagedon nenastal. Místo toho tento zákon pomáhá milionům Američanů a v příštích letech pomůže milionům dalších,“ prohlásil.

Kritici pochybují o počtu registrovaných

Oponenti prezidenta ale na „Obamacare“, kterou schvaluje jen asi čtvrtina Američanů, nic pozitivního nevidí. Předně si nejsou jistí, zda čísla registrovaných souhlasí. Kvůli technickým potížím se prý řada lidí mohla přihlásit víckrát. Média zavedla přezdívku „zákazníci popelky“ pro desítky tisíc lidí, kterým se na poslední chvíli už nepodařilo z důvodu přetížení systému registraci ukončit. Vláda jim však nabídla dodatečnou lhůtu.

Není také jasné, kolik přihlášených si pojistku skutečně zaplatí. Kritici navíc podotýkají, že se zapsalo mnoho Američanů pojištěných dříve v rámci programů, které byly zrušeny. Někteří lidé si také stěžují na to, že jim cena pojistného stoupla. Republikáni proto tvrdí, že Bílý dům uvádí jen data, která se mu hodí, a žádají od něj více informací.

Šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner uvedl, že se strana bude nadále snažit zrušit zákon, který je „peklem pro americké rodiny, malý byznys a ekonomiku“. Dá se proto očekávat, že zdravotnická reforma bude jedním z hlavních témat letošních podzimních voleb do Kongresu.

Radek Palata: Amerika, principy a bankrot