Obama přijme v Bílém domě dalajlamu. Čína hrozí narušením vztahů

tibetský duchovní vůdce dalajlama

tibetský duchovní vůdce dalajlama Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama v pátek přijme v Bílém domě dalajlamu. Peking zareagoval výzvou, aby Obama schůzku odvolal, jinak že se vážně naruší vztahy mezi Čínou a Spojenými státy. Schůzka s tibetským duchovním vůdcem žijícím v indickém exilu je prý hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Číny, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

I tentokrát podle Bílého domu Obama hodlá vyjádřit své obavy nad situací lidských práv v Číně. Komunistickou Čínu kritizuje za porušování lidských práv v Tibetu i jinde v zemi řada dalších států. „Jsme znepokojeni pokračujícím napětím zhoršováním situace v oblasti lidských práv v tibetských oblastech Číny,“ řekla mluvčí Národní bezpečnostní rady v Bílém domě Caitlin Haydenová.

Stejné výhrady a pohrůžky jako nyní vyjádřil Peking i při předchozích přijetích dalajlamy Obamou v letech 2010 a 2011. Obama i při setkání s dalajlamou v červenci 2011 podtrhl důležitost ochrany lidských práv Tibeťanů v Číně a také ocenil dalajlamovo úsilí o nenásilí a dialog. Peking i tehdy prohlásil, že toto setkání poškodilo vztahy Číny s USA. Předcházející schůzky Obamy a dalajlamy nicméně vážnější dopady na vztahy USA a Číny podle agentury Reuters neměly.

Peking obviňuje dalajlamu ze snah o osamostatnění Tibetu, což ale tibetský duchovní vůdce odmítá. Zdůrazňuje, že usiluje pouze o autonomii Tibetu, nikoli o jeho odtržení od Číny. Doufá v brzké obnovení dialogu mezi svými zástupci a čínskou vládou.

„Setkání vedoucího představitele USA s dalajlamou by bylo vážným vměšováním do vnitřních záležitostí Číny a je vážným porušením norem mezinárodních vztahů,“ oznámila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. „Vážně to poškodí čínsko-americké vztahy. Vyzýváme Spojené státy, aby braly vážně znepokojení Číny, okamžitě zrušily plány na setkání s dalajlamou a neposkytovaly platformu pro jeho protičínské separatistické aktivity v USA,“ dodala.

Do Oválné pracovny dalajlama nepůjde

Dalajlama je podle Haydenové „mezinárodně respektovaný náboženský a kulturní vůdce“. „Nadále budeme vyzývat čínskou vládu, aby bez dalších podmínek obnovila dialog s dalajlamou nebo s jeho zástupci a snížila tak napětí,“ uvedla Haydenová. Zdůraznila, že USA považují Tibet za součást Číny, ale podporují dalajlamovo úsilí o větší autonomii Tibetu.

Podle Reuters by se za jistý ústupek Číňanům mohl považovat fakt, že Obama nepřijme dalajlamu v Oválné pracovně, ale v mapovém salónku v Bílém domě.

Dalajlama po příletu do Spojených států vystoupil ve čtvrtek ve Washingtonu v konzervativní organizaci American Enterprise Institute na semináři amerických podnikatelů. Kromě jiného ocenil, že se Čína dala na cestu tržního hospodářství. Také ale připomněl nerovnosti mezi bohatými a chudými ve Spojených státech. Kapitalismus by podle něj neměl zapomínat na lidskost.