Obama připravuje návrh umožňující nelegálním imigrantům získat trvalý pobyt

Barack Obama na hranici mezi Severní a Jižní Koreou

Barack Obama na hranici mezi Severní a Jižní Koreou Zdroj: ctk

Bílý dům připravuje návrh zákona, podle kterého by nelegální přistěhovalci mohli do osmi let získat povolení k trvalému pobytu v USA. Podle agentury AP to vyplývá ze zprávy, kterou v sobotu na svém webu zveřejnil americký list USA Today. Odhaduje se, že ve Spojených státech, kde žije přes 310 milionů obyvatel, se nachází jedenáct milionů nelegálních imigrantů.

Návrh právního aktu prezidenta Baracka Obamy počítá s vytvořením víz pro „budoucí legální přistěhovalce“, která budou určena pro dosud nelegální imigranty. Pokud ti budou mít o vízum zájem, budou muset mimo jiné poskytnout úřadům biometrické údaje, nechat se prověřit kvůli případné kriminální minulosti a zaplatit příslušné poplatky. Po získání víza by jeho držitelé mohli do osmi let požádat o trvalý pobyt za podmínky, že se naučí anglicky a budou znát dějiny USA a amerických institucí.

Návrh údajně mimo jiné obsahuje i opatření týkající se dalšího financování bezpečnosti. Majitelům obchodních společností prý ukládá povinnost ověřit do čtyř let přistěhovalý status nových zaměstnanců.

Obama, jenž za své loňské znovuzvolení vděčí do značné části právě přistěhovalcům, v lednu vyzval Kongres k urychlené reformě imigrační politiky. Ilegální přistěhovalci podle prezidenta musí mít perspektivu získání občanství USA. Vlastní návrhy imigračních zákonů připravují také členové obou komor Kongresu. Obama již dříve řekl, že pokud Kongres urychleně nedospěje k dohodě, předloží vlastní návrh.

Na nutnosti reformy imigrační politiky se Obamovi demokraté a republikáni výjimečně shodují. Republikáni ale iniciativy v této věci podmiňují lepším zabezpečením hranic. Několik členů Republikánské strany po zveřejnění článku v USA Today podle agentury AFP text kritizovalo a vyjádřilo své podráždění nad tím, že nemohli zúčastnit konzultací na toto téma.