Obama se poprvé vyjádřil ke kampani prezidentských kandidátů

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Vermontský senátor Bernie Sanders má tu výhodu, že do boje o kandidaturu na post prezidenta USA vstoupil s menší šancí na vítězství. Hillary Clintonová je naopak v těžké pozici favorita. V rozhovoru zveřejněném serverem Politico to prohlásil americký prezident Barack Obama. Je to jeho první vyjádření k demokratickým kandidátům, ani jednoho však otevřeně nepodpořil.

Podle Obamy mají oba podobné názory na stěžejní otázky, jako je například nerovnost příjmů. Clintonová je ale znevýhodněná faktem, že je dobře známou političkou v prostředí, „v němž nové je vždy lepší“. „Myslím si, že Bernie požívá luxusu neznámého hráče. Hillary má na své straně výhodu, ale také zátěž, jakou nesou favorité,“ řekl Obama. Její zkušenost prý jí bude užitečná v případě vítězství, ale její kampaň označil prezident za obezřetnou.

„Jejími přednostmi je to, že má mimořádnou zkušenost, je bystrá a zná politiku ze všech stran, ale to ji někdy vede k větší opatrnosti a vedení kampaně spíše v duchu prózy než poezie,“ řekl prezident.

Těsně před primárkami

Vyjádřil se krátce před zahájením primárních voleb, které začnou 1. února v Iowě a budou 9. února pokračovat v New Hampshiru. Sanders si podle průzkumů polepšil v Iowě a vede nad Clintonovu v New Hampshiru. Jestliže v některém z těchto států zvítězí, musí počítat se zájmem, který média dosud věnovala Clintonové, soudí Obama.

„Budete se podrobně zabývat cenou a významem jeho návrhů a daňovými podněty s tvrdostí, jíž byl dosud ušetřen,“ prohlásil prezident. Chce-li Sanders uspět, musí podle něj svůj záběr rozšířit. „Čím déle jste do procesu zapojeni, tím více musíte zdolat překážek, které před vás voliči postaví. Všichni chápou, že v této práci si nemůžete dovolit luxus zaměřit se jen na jednu věc,“ řekl Obama.