Obama: Setrvání Londýna v silné EU je v zájmu Británie i USA

Barrack Obama, David Cameron,

Barrack Obama, David Cameron, Zdroj: ctk

Setrvání Británie v silné Evropské unii je v nejlepším zájmu Londýna i Washingtonu. Na tiskové konferenci v Londýně po dnešním jednání s britským premiérem Davidem Cameronem to prohlásil americký prezident Barack Obama. Státníci spolu jednali rovněž o boji proti organizaci Islámský stát (IS) či o migrační krizi. Obama před schůzkou s Cameronem poobědval na hradě Windsor s královnou Alžbětou II.

Rozhodnutí o budoucnosti Británie v EU v červnovém referendu je podle Obamy plně v rukou britských občanů, mezi přáteli by ale mělo být dovoleno „být upřímný“. Setrvání Británie v unii je „v hlubokém zájmu USA“, řekl šéf Bílého domu. EU podle šéfa Bílého domu vliv Británie ve světě netlumí, ale posiluje. Členství v unii přispívá k její bezpečnosti i hospodářské prosperitě, dodal Obama.

V otázce britského referenda má smysl naslouchat názorům přátel, reagoval Cameron, který se během tiskové konference rovněž vyjadřoval pro další členství své země ve společenství evropských států. Podle Obamy je Evropská unie v poslední době pod velkým tlakem, není ale v krizi a své problémy zvládne vyřešit.

Politici řešili i Lybii a Sýrii

Kromě dominantního tématu nadcházejícího britského hlasování o EU jednali Obama s Cameronem rovněž o situaci v Libyi a v Sýrii, o boji proti Islámskému státu (IS), ale i o výzvách spojených s migrační krizí. Podle Camerona hovořili v této souvislosti například o možnosti rozšíření mise NATO z východní i do střední části Středomoří.

V hospodářské oblasti se oba představitelé shodli na podpoře smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy, která se připravuje pod názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Pokud by Británie opustila EU, mohla by si s Washingtonem vyjednat vlastní obchodní dohodu, což by ale nebyla rychlá záležitost, neboť Britové by byli „poslední v řadě“, poznamenal dnes Obama.

Před schůzkou s britským premiérem americký prezident a jeho manželka Michelle poobědvali na windsorském hradě s královnou Alžbětou II. a jejím manželem, princem Philipem. Obama navštívil Británii ve funkci hlavy státu popáté a patrně naposledy. U příležitosti královniných čtvrtečních devadesátých narozenin Obama věnoval britské panovnici album s fotografiemi z jejích návštěv Spojených států.

První snímek pochází z roku 1951, kdy se 25letá princezna setkala s prezidentem Harrym S. Trumanem. Jako královna navštívila Alžběta II. USA poprvé o šest let později, kdy ji přivítal prezident Dwight D. Eisenhower. Šéf Bílého domu dnes ještě v Kensingtonském paláci povečeří s princem Williamem a jeho ženou Kate a princem Harrym.

Obama-novinář

Obama do země přiletěl ve čtvrtek a v článku v deníku The Daily Telegraph, který vyšel krátce po jeho příjezdu, vyzval Brity, aby v nadcházejícím referendu hlasovali pro setrvání země v Evropské unii. Unie podle něj nesnižuje, ale naopak zvyšuje vliv Británie ve světě. Článek vzbudil velký ohlas mezi britskými politiky a někteří zastánci takzvaného brexitu (odchodu z EU) obvinili Obamu z pokrytectví.

Britská média v souvislosti s Obamovou návštěvou vzpomínají na společenskou nepříjemnost z dubna 2009, kdy Michelle Obamová porušila přísná pravidla pro setkávání s královskou rodinou a Alžbětu II. objala kolem ramen. Z Británie odletí americký prezident do Německa, kde se setká s kancléřkou Angelou Merkelovou a v pondělí i s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, italským premiérem Matteem Renzim a znovu také s premiérem Cameronem.