Obama slíbil Porošenkovi další pomoc

prezident Ukrajiny Porošenko a prezident USA Obama jednali o možné pomoci USA

prezident Ukrajiny Porošenko a prezident USA Obama jednali o možné pomoci USA Zdroj: reuters

Spojené státy vyčlení pro Kyjev další miliony dolarů na modernizaci armády a pomohou mu ve snaze zbavit se závislosti na ruském plynu. Ve Varšavě to nastupujícímu ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi řekl šéf Bílého domu Barack Obama. Příznivci větší americké iniciativy v krizi však podotýkají, že pomoc má spíše symbolický význam.

Obama pochválil Ukrajince za výběr prezidenta. „Z dnešní diskuze s ním jasně vyplynulo, že rozumím nadějím a touhám ukrajinského lidu. Jeho vize na mě hluboce zapůsobila,“ prohlásil. „Vidíme, že celý svět je na naší straně. Agresor je zahnán do izolace,“ opáčil Porošenko. Slíbil, že hned po sobotní inauguraci představí plán na stabilizaci Doněcké a Luhanské oblasti. Na východ Ukrajiny mezitím vyrazil úřadující prezident Oleksandr Turčynov, jenž nevylučuje vyhlášení válečného stavu v Donbasu.

Pentagon Kyjevu dodá vybavení pro vojáky v hodnotě pěti milionů dolarů. Nepůjde o zbraně, ale o neprůstřelné vesty, přístroje pro noční vidění a komunikační vybavení. Bílý dům uvedl, že Obama od března schválil na bezpečnostní asistenci Ukrajině už 23 milionů dolarů. Kritici ale zdůrazňují, že je to vzhledem ke stavu ukrajinské armády zanedbatelné částka.

Obama podotkl, že vhodnou příležitostí k jednání o krizi bude výročí vylodění spojenců v Normandii. Na oslavy má dorazit i ruský prezident Vladimir Putin. Kreml původně tvrdil, že se tam státníci znesvářených zemí osobně nesetkají. Agentura Ria Novosti včera uvedla, že ke střetnutí sice dojde, bilaterální jednání však v plánu není. „Během vzpomínkových událostí budou lídři ve stejné skupině, takže kontakt nemůže být vyloučen,“ uvedl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Premiér Arsenij Jaceňuk sdělil, že Kyjev už zahájil pokusy vysoudit na Rusku bilion hřiven za ztrátu Krymu. Země podala dvě žádosti ohledně poloostrova k Evropskému soudu pro lidská práva a připravuje další podání. „Není moc možností, jak dostat tuto záležitost k soudu,“ připustil premiér.