Obama startuje kampaň: v černém autobusu vyrazil za voliči

Americký prezident vyrazil na první autobusovou kampaň od doby, co je v Bílém domě. V robustním černém autobusu Barack Obama postupně navštěvuje Minnesotu, Iowu a Illinois a přestože cesta oficiálně není vedena jako předvolební mítink, voličům má vyslat jasný signál.

Americký prezident vyrazil na první autobusovou kampaň od doby, co je v Bílém domě. V robustním černém autobusu Barack Obama postupně navštěvuje Minnesotu, Iowu a Illinois a přestože cesta oficiálně není vedena jako předvolební mítink, voličům má vyslat jasný signál. Zdroj: reuters

Americký prezident vyrazil na první autobusovou kampaň od doby, co je v Bílém domě. V robustním černém autobusu Barack Obama postupně navštěvuje Minnesotu, Iowu a Illinois a přestože cesta oficiálně není vedena jako předvolební mítink, voličům má vyslat jasný signál.

Středozápad si Obama nevybral náhodou. Minnesotta je domovským státem Michele Bachmannové, oblíbenkyně konzervativců z Tea Party a v Iowě se v únoru uskuteční první republikánské primárky. Tedy velmi sledované hlasování, které Obamovi jasně naznačí, kdo by se mohl stát jeho vyzyvatelem. V Iowě navíc ve víkendovém „cvičném“ klání prozatímních republikánských kandidátů uspěla právě Bachmannová, která včera v Jižní Karolíně zahájila vlastní autobusovou tour.

Obama se na mítincích opřel do republikánů, kterým vyčítal, že svou vyhrocenou stranickou politikou během debaty o dluhovém stropu dovedli zemi na kraj kolapsu. Sám se prý chystá Kongresu hned po skončení prázdnin předložit »velmi konkrétní« plán pozvednutí ekonomiky, a vytvoření pracovních míst. Podrobnosti ale nespecifikoval.

Obama sám se s největší pravděpodobností kolotoči primárek vyhne, žádný demokratický protikandidát zatím na obzoru není. I tak ale záběry družných rozhovorů s voliči bude ještě hodně potřebovat. Zatím se mu totiž nedaří Američany přesvědčit, že hospodářská politika jeho vlády, včetně téměř osmisetmiliardového stimulu zadluženým bankám, zemi skutečně pomohla.

Americký prezident Barack Obama ve městě Cannon Falls ve státě Minnesota zahájil třídenní cestu autobusem za voliči. Hodlá je přesvědčit o tom, že má recepty na tvorbu pracovních míst a zlepšení americké ekonomiky.Americký prezident Barack Obama ve městě Cannon Falls ve státě Minnesota zahájil třídenní cestu autobusem za voliči. Hodlá je přesvědčit o tom, že má recepty na tvorbu pracovních míst a zlepšení americké ekonomiky. | CTK/APAmerický prezident Barack Obama ve městě Cannon Falls ve státě Minnesota zahájil třídenní cestu autobusem za voliči. Hodlá je přesvědčit o tom, že má recepty na tvorbu pracovních míst a zlepšení americké ekonomiky.

Poprvé za dobu úřadování v Bílém domě schvaluje jeho práci podle agentury Gallup méně než 40 procent voličů. Chabou útěchou může být prezidentovi skutečnost, že převážně republikánský Kongres je na tom ještě hůř. Po několikatýdenním vleklém dohadování o navýšení dluhového stropu schvaluje jeho činnost pouhých 13 procent Američanů, což je vůbec nejhorší výsledek od začátku měření.

Republikán ze státu osamělé hvězdy

Startovním polem republikánských kandidátů o víkendu podstatně zamíchal nástup Ricka Perryho. Zkušený texaský guvernér je teď spolu s Michelle Bachmanovou a Mittem Romneym citován jako jeden ze tří favoritů souboje o nominaci. Ve své kampani sází na příslib tvorby nových pracovních míst. Nezaměstnanost v USA neklesá pod devět procent a téma bude dominovat souboji o Bílý dům.