Obama: Světu se podařilo snížit jadernou hrozbu, riziko přetrvává

Americký prezident Barack Obama na konferenci o jaderné bezpečnosti

Americký prezident Barack Obama na konferenci o jaderné bezpečnosti Zdroj: CTK

Světu se výrazně podařilo snížit riziko spojené s jadernými zbraněmi, hrozba jejich zneužití teroristy ale stále exituje. Na úvod summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu to dnes řekl americký prezident Barack Obama. Za Českou republiku se setkání, na němž ale chybí zástupci jaderné velmoci Ruska, účastní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Naše země ztížily teroristům možnost dostat se k jadernému materiálu. Výrazně jsme snížili rizika,“ řekl Obama delegátům z více než pěti desítek zemí. Zároveň ale poznamenal, že i když se zatím žádné teroristické organizaci nepodařilo získat jaderné zbraně nebo takzvanou špinavou bombu, například Al-Káida se o to dlouho snažila. Připomněl také, že extremisté spojení s útoky z Paříže a Bruselu se zajímali o belgickou jadernou elektrárnu.

Americký prezident, který ocenil země, jež se zbavily zásob vysoce obohaceného uranu, má jasno o tom, jak by s jadernou zbraní naložil Islámský stát. „Není pochyb o tom, že pokud by se tito šílenci dostali k jaderné bombě nebo jadernému materiálu, použili by ho, aby zabili co nejvíce lidí,“ míní. Taková tragédie by podle něj změnila svět.

Vystoupí i Sobotka

O jaderné bezpečnosti, ale také nedávných teroristických útocích v Belgii nebo konfliktech v Sýrii a dalších zemích Blízkého východu debatovalo několik desítek hlav států a šéfů vlád již ve čtvrtek na společné večeři v Bílém domě. V rámci dnešní diskuze na summitu, která však mimo prvních dvou příspěvků není přístupná médiím, chce vystoupit i premiér Sobotka.

Summity o jaderné bezpečnosti, z nichž ten washingtonský je čtvrtým v pořadí, vyšly z iniciativy amerického prezidenta Obamy, kterou navázal na svůj pražský projev o jaderném odzbrojení z roku 2009. Cílem konferencí je přispět k prevenci jaderného terorismu přijetím efektivních kroků pro zabezpečení jaderného materiálu na národní i mezinárodní úrovni.