Obama: Trump nabízí rychlá řešení a staví na strachu lidí

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Volební kampaň Donalda Trumpa k prezidentským volbám je vedena s využitím "nabídky rychlých řešení a hledání obětních beránků". V rozhovoru na stanici NBC to prohlásil prezident USA Barack Obama. Trump prý staví na strachu lidí a jejich obavách z nejisté budoucnosti. "Zeptejte se mě, pokud vyhraje," odpověděl Obama na dotaz, zda je Trumpa jako prezidentského kandidáta třeba brát vážně.

Realitní magnát je v průzkumech dlouhodobě v čele uchazečů o republikánskou nominaci. Prezident si prý dovede představit, jak Trump pronáší zprávu o stavu unie - ale jedině v parodické komedii. „Všechno je možné,“ dodal už vážně. „Myslím, že bychom neměli být samolibí,“ poznamenal prezident, který dnes večer (ve středu po půlnoci SEČ) v Kongresu přednese svou poslední zprávu o stavu unie.

Viceprezident Joe Biden možnost Trumpova vítězství připouští. „Ano, myslím, že je to možné,“ řekl v témže rozhovoru. Pokud se tak ale stane, bude muset Trump v řadě otázek zaujmout serióznější stanoviska, uvedl Biden. „Rozděluje národ a myslím, že si to bude muset uvědomit, je to nezdravé. Kdykoli jednáme jako jednotná Amerika, daří se nám nejlíp. Kdykoli sázíme na obavy a rozpory, je to zlé,“ konstatoval viceprezident.

Sám Obama připustil, že nedosáhl svého cíle sjednotit Američany. Nevěří ale, že voliče Trumpova vyhrocená rétorika zmátne. „Jsem si docela jist, že převážná většina Američanů očekává politiku, která posiluje naděje, nikoli obavy. Pracovat společně a neprohlubovat rozpory znamená nehledat rychlá řešení a obětní beránky,“ konstatoval prezident.