Obama v Normandii hovořil s Putinem, prý neformálně

Barack Obama v Normandii

Barack Obama v Normandii Zdroj: ctk

veteráni spojeneckých sil při oslavách 70. výročí vylodění v Normandii
veteráni spojeneckých sil při oslavách 70. výročí vylodění v Normandii
americká vlajka na pláži Omaha, Normandie
Francouzský prezident Hollande a americký prezident Obama při ceremonii v Normandii
na oslavy 70. výročí vylodění spojenců v Normandii dorazil i ruský prezident Putin, na fotografii s francouzským prezidentem Hollandem
11
Fotogalerie
Americký prezident Barack Obama během dnešních oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle Bílého domu proběhl neformální rozhovor v rámci společného oběda skupiny světových státníků pořádaného francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Šlo o jejich první setkání od vypuknutí ukrajinské krize na přelomu února a března. Podle agentury AP trval rozhovor obou státníků deset minut až čtvrt hodiny.

Jeho témata zatím nejsou oficiálně známa. Obama však ve čtvrtek řekl médiím, že pokud si s Putinem promluví, vyzve jej k jednání s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Pokud prý Putin odmítne a Rusko bude dále ohrožovat samostatnost, odpoví USA dalšími sankcemi, řekl Obama novinářům. Šéf Kremlu se už dnes s Porošenkem krátce sešel.

Putin se po březnové ruské anexi Krymu stal terčem ostré kritiky Západu včetně USA a vůči jeho lidem a ruským firmám byly zavedeny sankce. Obama jej ve veřejných prohlášeních opakovaně vyzýval, aby nařídil stažení ruských vojsk od východní hranice Ukrajiny a uznal nové vedení země.