Obama ve zprávě o stavu unie sliboval spravedlivější Ameriku

Barrack Obama slibuje spravedlivější Ameriku

Barrack Obama slibuje spravedlivější Ameriku Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Barack Obama se v noci na dnešek v Kongresu naplno pustil do kampaně před listopadovými volbami do Bílého domu. V tradiční zprávě o stavu unie sliboval Američanům spravedlivější ekonomiku s rovnými příležitostmi pro každého a novými pracovními místy.

Své spoluobčany prezident čelící nízké popularitě a vysoké nezaměstnanosti de facto vyzval k obnovení amerického snu, byť toto spojení ve více než hodinovém, a podle komentátorů značně populistickém projevu k oběma komorám amerického parlamentu nezaznělo.

Podle Obamy nicméně ve Spojených státech opět musí platit hodnoty, na jejichž základě i současná generace stejně jako ty předchozí bude moci uskutečňovat svůj sen o prosperitě. Každému, kdo tvrdě pracuje, by se mělo dařit tak, aby mohl založit rodinu, vlastnit dům, poslat děti na univerzitu a spořit si na důchod. Příkladem běžným Američanům podle Obamy mohou být ozbrojené síly, díky jejichž odvaze, nezištnosti a týmové práci se podařilo zneškodnit vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina a zvrátit nástup hnutí Taliban v Afghánistánu.

Obama v projevu, jemuž v Kongresu naslouchali vedle zákonodárců i různí hosté včetně vdovy po Stevu Jobsovi Laurene, ve všech možných souvislostech skloňoval slovo „spravedlivý“. Spravedlivý by tak například měl být podíl bohatých Američanů na daních. Mělo by prý platit pravidlo nazvané podle miliardáře Warrena Buffetta. „Pokud vyděláváte více než milion dolarů ročně, neměli byste platit méně než třicetiprocentní daň,“ uvedl Obama k nelibosti republikánů, kteří jakékoliv zvyšování daní pro bohaté odmítají.

Prezident nicméně s dalšími demokraty argumentuje, že současné zákony bohatým umožňují ze svých vysokých příjmů platit daně podle nižší sazby, než jaká se vztahuje na mnoho příslušníků střední vrstvy. Republikánský kandidát na prezidenta a multimilionář Mitt Romney tak například loni danil své příjmy sazbou zhruba 14 procent, protože pocházely z investic, a ne ze mzdy. Obama také uvedl, že nepovažuje za spravedlivé, když Buffettova sekretářka, jež projevu byla přítomná v Kongresu, má vyšší daňovou sazbu než její zaměstnavatel.

Barack Obama přednáší v Kongresu zprávu o stavu unieBarack Obama přednáší v Kongresu zprávu o stavu unie | profimedia.cz

Spravedlivý by podle šéfa Bílého domu měl být i přístup Američanů ke vzdělání, ale třeba i daně pro firmy. Napříště by tak Obama chtěl dávat daňové úlevy společnostem, které vytvářejí pracovní místa ve Spojených státech, a ne podnikům, které je vyvážejí do zahraničí. Spravedlnost by také podle amerického prezidenta měla zavládnout v mezinárodním obchodu. Obama chce proto vytvořit speciální skupinu, která bude vyšetřovat „nekalé obchodní praktiky zemí jako Čína“.

O té si ve Spojených státech mnoho lidí myslí, že neférovým kurzem své měny a dalšími kroky připravuje zemi o pracovní místa a že s tím Obama málo dělá. Stejné kritice přitom prezident čelí i kvůli - podle mnoha Američanů - takřka nulovým postihům za finanční a hypoteční krizi. Šéf Bílého domu tak ve zprávě o stavu unie oznámil vytvoření zvláštní skupiny, která bude hypoteční krizi vyšetřovat. Další nová jednotka pak bude vyšetřovat podvody finančních firem.

Žádné záchranné balíčky, žádné milodary a žádná selhání

„Miliony Američanů, kteří každý den pracují tvrdě a hrají podle pravidel, si zaslouží vládu a finanční systém dělající totéž. Je čas uplatňovat stejná pravidla od shora dolů: Žádné záchranné balíčky, žádné milodary a žádná selhání. Amerika postavená na solidních základech trvá na zodpovědném jednání každého z nás,“ řekl Obama.

Prezident Američanům dále slíbil podporu pro lidi, kteří mají kvůli špatné ekonomické situaci problémy se splácením hypotéky. Horoval také pro obnovení amerického výrobního sektoru po vzoru automobilového průmyslu zachráněného díky vládním zásahům. Spojené státy by podle Obamových představ měly rozšířit těžbu ropy a zemního plynu na svém území a v pobřežních oblastech, a zároveň rozvíjet alternativní energetiku.

Na prezidentův projev tradičně reagovala opozice. Reakci republikánů přednesl guvernér státu Indiana Mitch Daniels. Kritizoval zejména Obamovu snahu zvyšovat daně bohatým. Současný šéf Bílého domu je podle něj extrémista, který Američany nesjednocuje, ale rozděluje. Prezident také podle guvernéra může za vysokou nezaměstnanost a nedostatečný rozvoj amerického energetického průmyslu. Republikáni v poslední době Obamovi vyčítají především odmítnutí výstavby ropovodu Keystone XL z Kanady do Texasu.

Tradici zpráv o stavu unie založil první americký prezident George Washington. Stalo se tak 8. ledna 1790. Poselství o stavu unie upravuje druhý článek americké ústavy, kde se hovoří o tom, že „prezident podává vždy po určité době Kongresu informaci o stavu unie a doporučuje mu k uvážení opatření, která považuje za nutná a užitečná“.