Obama: Vůdčí role USA je nepostradatelná, spojence ale potřebujeme

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Vůdčí role Spojených států ve světovém dění je nepostradatelná, americké zdroje ale nejsou nekonečné, proto chtějí USA více spoléhat na pomoc partnerů a obezřetněji zvažovat to, jakým způsobem zasáhnou. Vyplývá to z aktualizované strategie národní bezpečnosti, kterou zveřejnil prezident Barack Obama. Nový a opatrnější přístup v zahraniční doktríně je podle agentury Reuters možné zkrátit na "nedělat hloupé věci".

„Otázkou není, zda by měla Amerika stát v čele, ale to, jak máme vést,“ uvedl Obama v úvodu 29stránkového dokumentu pro Kongres, ve kterém vypočítává hrozby od radikálů přes kybernetické útoky či ruskou agresi až po klimatické změny. Podle Obamy je nejlepší možný přístup, jak jim čelit, v sestavení mezinárodní koalice.

Spojené státy se podle šéfa Bílého domu nemůžou pokoušet „určovat směr vyvíjejících se událostí ve světě“, neboť nemají nekonečné zdroje a ani bezbřehý vliv na spletité řešení problémů, které nemohou být vypořádány pouze vojensky.

„Musíme vždy čelit přecenění, které následuje poté, když své rozhodnutí založíme na strachu,“ míní Obama. Nový dokument doplňuje ten předešlý z roku 2010. Tehdy byl Obama ve funkci 15 měsíců. Americký prezident je po celou dobu opakovaně kritizován za přílišnou opatrnost.

Světový četník již dosloužil?

Podle komentáře DPA nová strategie vychází z toho, že USA již nechtějí být světovým policistou. V dokumentu totiž mimo jiné stojí, že v úzce propojeném světě dneška neexistuje žádný globální problém, který by mohl být vyřešen bez Washingtonu, zároveň je ale velmi málo takových, které by mohla zvládnout jen sama Amerika.

Příkladem nového přístupu je boj proti terorismu, ve kterém Washington po intervencích v Iráku a Afghánistánu upustil od nákladných pozemních tažení. Strategií jsou nyní cílené údery a spolupráce spojenců a „místních partnerů“.