Obama vyzval republikány k dialogu, chce "spravit" politiku

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Je čas "spravit naši politiku", překonat strach a využít velké změny současnosti ve prospěch Američanů. Prohlásil to prezident Barack Obama ve svém posledním poselství o stavu unie, které pronesl v době vyhrocené prezidentské kampaně některých republikánských kandidátů v čele s Donaldem Trumpem. Obama v projevu před členy obou komor Kongresu vyzval politiky obou táborů ke společné práci pro budoucnost země.

Jedině tak podle něho Američané mohou vytěžit z rychle se měnícího světa maximum. „Budoucnost, kterou chceme - příležitosti a bezpečnost pro naše rodiny, rostoucí životní standard a udržitelná a mírová planeta pro naše děti - to vše máme na dosah. Ale stane se to, jen když budeme jednat společně. Stane se to jen tehdy, když povedeme rozumné a konstruktivní debaty,“ prohlásil Obama v řeči, v níž se zaměřil vedle hodnocení stěžejních kroků svých sedmi let v úřadě na vytyčení poobamovské éry.

Demokratický šéf Bílého domu v posledním roce v úřadě čelí nepříliš přátelsky naladěné republikánské většině v obou komorách Kongresu, je rovněž terčem kritiky republikánských prezidentských kandidátů v čele s miliardářem Trumpem, jehož protimuslimská prohlášení jsou v protikladu s Obamovou politikou, vstřícnou k uprchlíkům.

Tvrdý boj stran znesnadňuje voličům život

Sám prezident v projevu nabídl, že v posledním roce v úřadě bude otevřenější k dialogu. Lidé prý kvůli tvrdému konkurenčnímu boji obou stran, v němž si politici upravují volební obvody a znesnadňují voličům život, získali dojem, že na jejich hlasech záleží stále méně. Změnit to by mělo být součástí oné „opravy“ americké politiky. „Jedna z věcí, kterou během svého působení v roli prezidenta lituji, je, že zášť a podezřívavost mezi stranami se zhoršila, místo aby tomu bylo naopak,“ řekl Obama.

Prezident podle komentátorů amerických médií v projevu několikrát nepřímo kritizoval Trumpův ostře konfrontační přístup, který široce rezonuje u americké veřejnosti, ačkoli jméno samotného realitního magnáta ovládajícího předvolební průzkumy v poselství nepadlo.

Haleyová byla mírnější

Cestou méně rázné kritiky než Trump a další krajně konzervativní republikánští kandidáti se v tradiční republikánské odpovědi na prezidentovo poselství vydala guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. Dcera indických přistěhovalců sice označila Obamu za skvělého řečníka, který během své prezidentské dráhy navršil nesplněné sliby, v aktuální otázce přistěhovalců však vyjádřila názor umírněného křídla své strany.

Haleyová zdůraznila, že imigranti hledali nové příležitosti ve Spojených státech během mnoha generací. „V době plné obav může být pokušením následovat volání sirén těch nejnahněvanějších hlasů. Tomuto pokušení musíme odolat. Nikdo, kdo je ochoten tvrdě pracovat, respektovat naše zákony a milovat naše tradice by se neměl v naší zemi cítit nevítán,“ prohlásila třiačtyřicetiletá politička ve zjevné narážce na Trumpa.