Obama: Washington zruší embargo Kuby za vlády mého nástupce

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/ap

Americký prezident Barack Obama si myslí, že Washington zruší kubánské obchodní embargo za vlády jeho nástupce. Obama, který příští týden vyráží na historickou návštěvu Kuby, prosazuje ukončení přes půl století trvající blokády, v Kongresu však naráží na odpor zejména republikánů.

Podle Obamy sice v současnosti není pro ukončení embarga, které je hlavním cílem Havany v rámci současného narovnávání vztahů obou zemí, dostatek hlasů v zákokodárném sboru, politici oboou stran se však pozvolna přiklánějí na jeho stranu.

„S jistotou předpokládám, že někdy v době vlády příštího prezidenta, ať už to bude demokrat či republikán, bude embargo fakticky zrušeno,“ řekl Obama. „Pro nás je výhodné mít možnost prodávat na Kubu, uzavírat obchody s Kubánci, ukázat naše obchodní praktiky a jak se staráme o zaměstnance a přistupujeme k lidským právům, to by mohlo pomoci přinést (na Kubu) potřebné změny,“ dodal.

Obama, který je zastáncem vstřícného přístupu ke kubánskému komunistickému režimu, v pondělí vyrazí na Kubu jako teprve druhý prezident USA. V rámci jeho snažení obě země obnovily diplomatické vztahy a Kuba propustila některé politické vězně.

Obamovi oponenti ve Washingtonu však zastávají názor, že embargo by nemělo být zrušeno až do chvíle, než na Kubě dojde k demokratickým změnám. K těm má země, jejíž úřady trvale omezují svobodu projevu a lidská práva, zatím daleko.

Radek Palata: Obama na Kubě je symbol