Obamův i Romneyho tábor věří ve vítězství, souboj bude těsný

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Do amerických prezidentských voleb zbývají už jenom dva dny a souboj demokrata Baracka Obamy a jeho republikánského vyzývatele Mitta Romneyho je podle průzkumů velmi těsný. Volební štáby obou ale hýří optimismem a věří ve vítězství svého kandidáta. Obama s Romneym ale mezitím nic neponechávají náhodě a horečně v závěru kampaně cestují po klíčových státech, kde se v úterý rozhodne o tom, kdo bude příští čtyři roky obývat Bílý dům.

„Dva dny před volbami jsem si velmi jistý tím, že prezident v úterý obhájí svůj úřad,“ řekl dnes televizní stanici NBC News Obamův poradce David Plouffe. „Budou to velké volby a Romney je vyhraje. Bude to velké vítězství pro Romneyho,“ věří zase hlavní politický poradce republikánského kandidáta Rick Beeson.

Podle Plouffa si ale současný šéf Bílého domu stojí dobře ve všech státech, kde žádný kandidát nemá jasnou převahu. Podle americké volební matematiky se právě v nich rozhoduje, a proto právě sem už dlouhé měsíce jak demokraté, tak republikáni soustředí své úsilí. Jde o Colorado, Iowu, Wisconsin, Virginii, Floridu, New Hampshire a především Ohio, které v letošních volbách sehraje roli jazýčku na vahách. Mezi klíčové, bitevní, státy lze počítat ještě Nevadu a Severní Karolínu. První stát se ale v posledních průzkumech klonil k Obamovi, druhý k Romneymu.

Nejnovější průzkum pro deník The Wall Street Journal a stanici NBC News ukázal, že sympatie voličů k Obamovi a Romneymu jsou extrémně vyrovnané. Šéf Bílého domu by podle něj v celonárodním hlasování republikána porazil v poměru 48 ku 47 procentům, což je rozdíl v rámci statistické chyby. Těsné souboje zjistili šetření i v mnoha klíčových státech. Podle The Wall Street Journalu tak nelze říci, kdo v úterý vyhraje.

Romney ani Obama v žádném případě nechtějí v závěru kampaně ponechat nic náhodě. Freneticky proto křižují Spojené státy a na poslední chvíli přesvědčují nerozhodnuté voliče. Obama dnešní kampaň zahájil v New Hampshire na severovýchodě USA, pak se přesune na jih na Floridu, odtud na středozápad do Ohia a den zakončí na západě země v Coloradu. Romney začíná na středozápadě v Iowě a Ohiu, pak se přesune na východ do Pensylvánie a Virginie.

Právě Pensylvánie hraje v úvahách republikánových stratégů důležitou roli. Romneyho tým věří, že by stát všeobecně přisuzovaný Obamovi mohl získat a vyvážit tak případnou porážku v klíčovém Ohiu. Tábor současného prezidenta ale tuto taktiku považuje za blufování či projev zoufalství republikánů. Klíčový Obamův volební stratég David Axelrod již dříve uvedl, že pokud šéf Bílého domu prohraje Pensylvánii (a Michigan a Minnesotu), oholí si svůj knír. „Garantuji vám, že ten knír bude po volbách na svém místě,“ řekl dnes.

Politologové v USA ale obvykle výsledek voleb takto jasně zdaleka nevnímají a jsou v prognózách opatrní. Například deník The Washington Post se nevděčného úkolu nezalekl a dnes odhadl, že volby vyhraje Obama a že v Kongresu zůstane pat mezi republikány ovládajícími Sněmovnu reprezentantů a demokraty kontrolujícími Senát.

Obamovi pak věří i populární analytik Nate Silver pracující pro deník The New York Times, který dává dohromady výsledky jednotlivých průzkumů veřejného mínění a který v předchozích volbách uhodl výsledky ve 49 z 50 amerických států. Jeho model dnes dával současnému prezidentovi šanci na vítězství 85,1 procenta. Silver zároveň uvedl, že podle něj vyhraje jenom v případě, že průzkumy veřejného mínění obsahují zásadní chyby.