Obava z chaosu srazila euro

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Dva roky poté, co Řecko dostalo první balík mezinárodní pomoci, čekají evropské politiky a centrální bankéře opět horké chvilky. I z oficiálních míst už zaznívá, že Řecko v eurozóně nevydrží. Trhy opět zmítá panika, jak by takový odchod vypadal.

Euro se k dolaru propadlo na nejnižší úroveň za poslední čtyři měsíce, podobně rychle klesají i evropské akciové trhy a rostou rizikové přirážky periferních dluhopisů. Tedy na úroveň, kde byly těsně předtím, než proti černým evropským vyhlídkám masivně zasáhla Evropská centrální banka.

Nejistoty navíc zvětšují každé nové volby v eurozóně – naposled přilila oleje do ohně prohra CDU Angely Merkelové v regionálních volbách v německém Severním Porýní-Vestfálsku. Politika tvrdých úspor prosazovaná kancléřkou byla pro investory určitou zárukou jednotné politiky v Evropě a toto je pro Merkelovou po vítězství francouzského socialisty Françoise Hollanda další politická rána.

Lídři řeckých stran se zatím neúspěšně pokoušejí sestavit vládu, podle pozorovatelů jsou takřka jisté předčasné volby. Jasno bude ve čtvrtek o půlnoci, kdy termín pro sestavení vlády vyprší. Mezi špatné zprávy se zařadil i údaj o poklesu průmyslové výroby v Evropě.

Kurz eura k dolaruKurz eura k dolaru | profimedia.cz

Případný odchod Řecka z eurozóny podle Bloombergu už připustilo pět centrálních bankéřů, naposledy Francouz Christian Noyer, jenž uvedl, že ani v tomto případě prý francouzským bankám nic nehrozí.

„Blížíme se rozuzlení. K bodu, v němž musí padnout rozhodnutí, zda Řecko opustí eurozónu, či nikoli,“ uvedl šéf portfolio strategie Credit Suisse Private Banking Michael O’Sullivan. Merkelová prohlásila, že Řecko zůstane „navždy“ členem EU. Trhy se bojí, že když země neřízeně odejde z eurozóny, skolí finanční trhy nákaza.