Obnovitelné zdroje živí v Německu pět tisíc průmyslových firem

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Hnilickova Karolina/Mlada fronta E15

Sen zastánců obnovitelných zdrojů energie, že tento nový obor se stane důležitou součástí průmyslu a služeb, se naplňuje jen pomalu. Ukazuje to studie německého institutu ZEW, kterou si nechalo zpracovat německé ministerstvo hospodářství. Výroba energie z obnovitelných zdrojů se v Německu mezi roky 2000 a 2013 zvýšila více než čtyřikrát a po očištění tohoto čísla o již stojící vodní elektrárny byl nárůst více než devítinásobný.

Počet firem, které v sektoru obnovitelných zdrojů podnikají, se však podle studie za stejnou dobu zvýšil dvakrát z 26 tisíc na zhruba 60 tisíc. Přičemž zdaleka největší přírůstek zaznamenaly firmy, které se zabývají výrobou a obchodem se zelenou energií. Jejich počet se zvýšil desetkrát.

Průmyslové podniky, které se zabývají výrobou a montáží zelených elektráren, zažily výrazně skromnější růst. Z 2500 tisíce firem se jejich počet zvedl na zhruba 5200. Polovinu z nich tvoří strojírenské firmy, jejichž počet se více než zdvojnásobil.

Naopak ubylo firem, které vyrábějí například kovové upevňovací systémy, zmenšila se také skupina výrobců skla či keramiky použitelné v zelených elektrárnách. Boom naopak logicky zažily instalační a opravárenské firmy. Velikost této skupiny kopíruje rozmach nově stavěných elektráren. Zatímco v roce 2000 bylo v Německu něco přes 70 instalačních firem, v roce 2012 jich bylo více než 600.

V oblasti služeb spojených s obnovitelnými zdroji rostl počet firem průměrně o 3 procenta ročně. Z 10 tisíc poskytovatelů služeb v roce 2000 se jejich řady rozrostly na 18 tisíc.

Zelená energie, nové firmy

Studie ukazuje, že segment obnovitelných zdrojů je doménou nově vznikajících firem. Valnou většinu podniků, které nově vstupují na pole obnovitelných zdrojů, tvoří firmy, jejichž stáří se pohybuje do šesti let. Mají také větší inovační potenciál než firmy z jiných oborů.

Počet přihlášených patentů v sektoru obnovitelných zdrojů několikanásobně v posledních letech převyšuje patenty z ostatních oborů. Nově zakládané firmy také mají v prvním roce fungování v průměru o 30 procent větší obrat. Loni zaměstnával sektor obnovitelných zdrojů v Německu přes 370 tisíc lidí. Oproti roku 2012 jejich počet podle ministerstva hospodářství lehce klesl.