OBRAZEM: Vedro si vybírá svou daň i při žních. Podívejte se na ohořelé kombajny za miliony

Škoda na kombajnu, který shořel u Rokycan se odhaduje na pět milionů

Škoda na kombajnu, který shořel u Rokycan se odhaduje na pět milionů Zdroj: HZS ČR

Škoda na kombajnu Claas představuje pět milionů korun
Škoda na kombajnu Claas představuje pět milionů korun
Škoda na kombajnu Claas představuje pět milionů korun
Škoda na kombajnu Claas představuje pět milionů korun
Kombajn John Deere shořel na Znojemsku
21
Fotogalerie

Sklizeň obilí spěje do finále a zemědělci si kvůli velkému suchu stěžují na špatnou úrodu. Kromě nižších výnosů ovšem postihly družstva i rány v podobě požárů techniky a polí. Hasiči v době žní likvidují na polích průměrně dva požáry za den. Příčinou požárů bývá především technická závada na stroji či nedbalost.

K zatím poslednímu požáru zemědělské techniky došlo v neděli v noci na poli v Liblíně na Rokycansku. "Při požáru kombajnu nikdo nebyl zraněn," uvedla mluvčí krajských hasičů s tím, že škoda je odhadovaná na tři miliony. Před týdnem obdobným způsobem hořelo ve Staré Bělé na Ostravsku. Vyčíslená škoda byla podobná, oheň ale navíc popálil řidiče na hlavě a rukou.

Bez zranění, ovšem se škodou ve výši pět milionů, skončil požár kombajnu Claas v Doníně na Lounsku. Zde kvůli hrozbě požáru pole zasahovalo osm hasičských jednotek. Nešlo však v tomto směru o největší neštěstí, které tuzemské polnosti v poslední době postihlo.

K zatím nejrozsáhlejšímu polnímu požáru došlo před měsícem v Trstěnicích na Znojemsku. "K uhašení kombajnu John Deere hasiči nasadili tři vodní, jeden vysokotlaký a jeden pěnový proud, přesto oheň kromě stroje zlikvidoval i pět hektarů nesklizeného obilí. Zásah trval téměř dvě hodiny," uvedl Petr Příkaský z hasičkého sboru Jihomoravského kraje. Vyšetřovatel vyčíslil na šestnáct milionů korun. 

Důvody ke vznícení kombajnů, respektive přilehlé polnosti, se přitom leckdy mohou jevit malicherně. "Setkáváme se i s tím, že požár způsobí jiskra, když se do techniky dostane kámen. Od jiskry pak vzplane zralé obilí. Obilný prach ve spojení se vzduchem také vytváří velice zápalnou směs," doplňuje mluvčí hasičského ředitelství Nicole Zaoralová.

Letošní data ještě nemají hasiči uzavřená, ale v průběhu loňských žní došlo k 59 požárům a celkovou škodu vyčíslili na 45 milionů korun. O rok dříve došlo dokonce ke 119 požárům se škodami za 120 milionů.

Podívejte se na ohořelé torzo kombajnu Claas:

Video placeholde

Vedro si vybírá svou daň i při žních. Podívejte se na ohořelé kombajny za miliony • Michal Nosek