Obviněný z Kuciakovy vraždy Kočner odmítá účast na padělání směnek za dvě miliardy

Marian očner chce na svobodu

Marian očner chce na svobodu Zdroj: Profimedia

Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner v pondělí u soudu odmítl obžalobu, podle které se měl podílet na padělání směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,78 miliardy korun). Jejich proplacení žádala jedna z Kočnerových firem i od soukromé televize Markíza. Kočnera policie letos v březnu obvinila také z objednávky loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. V kauze padělání směnek jej obžalovala spolu s bývalým ředitelem Markízy a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem. Také ten už dříve vinu popřel.

„Pokud by (směnky) byly zfalšovány, tak bych je nevymáhal prostřednictvím své firmy,“ řekl Kočner soudu během své více než dvouhodinové výpovědi.

Rusko a Kočner jsou podezřelí z toho, že čtyři směnky zfalšovali tím, že na nich uvedli jako datum vystavení rok 2000, kdy byl Rusko ve funkci šéfa Markízy. Podle prokurátora byly ale směnky ve skutečnosti vyhotoveny až po roce 2013, kdy Rusko už nebyl ředitelem a spolumajitelem televize.

Podle směnek se Rusko zavazuje zaplatit zmíněnou částku, ručitelem má být právě Markíza. Dokumenty se nakonec dostaly do vlastnictví Kočnerovy firmy. Nebyly ale zahrnuty v účetnictví Markízy, kterou ovládá americká skupina CME.

Podle médií Rusko není schopen dlužnou částku uhradit, povinnost proplatit směnky by tak připadla Markíze. V případu jedné ze směnek už slovenský soud zatím nepravomocně rozhodl v neprospěch televize. Odvolací soud ale jednání v případu přerušil právě z důvodu trestního stíhaní Ruska a Kočnera.

Soud dnes odmítl návrh prokurátora, aby jako důkaz připustil předložené přepisy komunikace Kočnera s jinými osobami, kterou policie zajistila z Kočnerova mobilního telefonu při vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho partnerky. Předseda senátu rozhodnutí zdůvodnil tím, že soud požaduje předložení celé komunikace obžalovaného, nejen té části, která se týká směnek. Podle médií informace z Kočnerova mobilního telefonu kromě jiného poukazují na jeho kontakty s politiky či představiteli justice.

Předchozí líčení ve věci směnek se konala v sídle specializovaného trestního soudu v Pezinku nedaleko Bratislavy. Výslech Kočnera se kvůli přísným bezpečnostním opatřením uskutečnil v bratislavské věznici, která se nachází v komplexu jednoho ze soudů. Kočnera, který je v souvislosti s vyšetřováním padělání směnek ve vazbě od loňského června, tam policie převezla z jiné věznice.

Do povědomí veřejnosti se Kočner dostal v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí Markízy za pomoci pracovníků bezpečnostní služby. Ředitelem Markízy byl tehdy Rusko.