Od roku 2014 utonulo ve Středozemním moři přes deset tisíc migrantů

Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře

Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře Zdroj: CTK

uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci v Itálii
8
Fotogalerie
Více než deset tisíc migrantů utonulo od roku 2014 ve vodách Středozemního moře při snaze dostat se ze severní Afriky za lepším životem do Evropy. Informoval o tom Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

V roce 2014 zahynulo 3500 lidí, v loňském roce 3771 a od počátku letošního roku již 2814, upřesnil mluvčí UNHCR, podle něhož jde o „hrozivá“ čísla. Hranice 10 tisíc mrtvých byla prý překonána až v posledních dnech.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která není součástí OSN, ale rovněž sídlí v Ženevě, odhaduje počet mrtvých migrantů ve Středozemním moři za letošní rok na 2809. V prvním pololetí loňského roku jich přitom bylo 1838.

IOM dnes rovněž zveřejnila svůj odhad bilance obětí potopení lodi u Kréty z minulého týdne. Na palubě podle ní bylo kolem 650 lidí a 320 z nich se pohřešuje. Jsou tak pravděpodobně po smrti.

Do Evropy se po uzavření takzvané balkánské stezky a dojednání dohody Evropské unie s Tureckem snaží opět značná část migrantů dostat přes Středozemní moře ze severní Afriky. K cestě většinou využívají vratké lodě, které jsou navíc často značně přetížené. Většinu migrantů tvoří lidé ze zemí subsaharské Afriky.

S nástupem léta úřady jihoevropských zemí očekávají další nárůst počtu lidí, kteří se vydají na nebezpečnou cestu do Evropy.