Odborník na migraci: Rakouské uzavření hranic zvýší tlak i na Česko

Stavba plotu na slovinsko-rakouské hranici

Stavba plotu na slovinsko-rakouské hranici Zdroj: ctk/ap

Kroky rakouské vlády směřující k omezení počtu žadatelů o azyl zvýší migrační tlak na další evropské země. V rozhovoru poskytnutém německému zpravodajskému serveru Focus Online to dnes řekl odborník na migraci Jochen Olten. Nové migrační trasy podle něj mohou vést přes Rusko, Ukrajinu či Bulharsko. Na vyšší migrační tlak se ale prý musí připravit i Česko.

Nová opatření plánovaná Vídní včetně kontroly hranic či zpřísnění azylového zákona podle Oltena, který se zabývá migrací na univerzitě v západoněmeckém Osnabrücku, migranty od cesty do střední Evropy neodradí. Otevřou se podle něj pouze jiné trasy jako náhrada za takzvanou balkánskou stezku, kterou na počátku roku Rakousko a následně Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a Makedonie uzavřely.

Důsledkem změny rakouské migrační politiky bude to, že se pod tlak dostanou jiné evropské země, uvedl Olten. Migranti totiž chtějí do Německa a Skandinávie i nadále. Nové trasy podle vědce mohou vést přes Rusko, přes Ukrajinu či přes Bulharsko. „Na významu (jako tranzitní země) získá i Česko,“ dodal.

Nejvíce pod tlakem bude prý ale Itálie. Zcela novými tranzitními zeměmi by se pak mohly stát podle Oltena Švýcarsko a Francie, neboť migranti se nebudou už moci do Německa a Skandinávie dostat přes Rakousko, které plánuje zavést přísné kontroly na přechodu v Brennerském průsmyku. Bern a Paříž tak podle něj budou pravděpodobně další, kdo v brzké době zavede hraniční kontroly.