Odchod Británie může potopit rating Evropské unie

Brexit

Brexit Zdroj: ČTK

Brexit
Zastánci brexitu
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Pokud by Velká Británie v jednáních o podmínkách svého vystoupení z Evropské unie odmítla požadavky unie na vyplacení rozpočtových závazků, mohlo by to poškodit úvěrovou známku EU. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P), která nyní dlouhodobé závazky EU jako celku hodnotí stupněm AA. Britský rating by to podle agentury na druhé straně nijak neovlivnilo.

Podle médií by Británie v rámci ujednání o brexitu mohla Evropské unii vyplatit 50 až 60 miliard liber (1,6 až 1,8 bilionu Kč), aby splnila své finanční závazky v příslušném rozpočtovém období. O nutnosti splnit tyto závazky hovořil na konci března předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, britský ministr pro brexit David Davis ale takovou možnost neočekává.

"Ratingy Evropské unie by se v případě tohoto nepříznivého scénáře jednání mohly ocitnout pod tlakem," uvedla S&P. "Je to proto, že naše známky EU jsou do určité míry založeny na očekávání, že Británie bude ctít své podíly na finančních závazcích vůči EU," citovala S&P agentura Reuters. Tyto britské závazky nejsou naproti tomu právně vynutitelné, takže jejich nevyrovnání by neznamenalo, že Británie nesplatila svůj dluh.

Spolu s EU jako celkem by tento vývoj mohl ohrozit úvěrové známky řady mezinárodních institucí, v nichž má EU podíl. Týká se to například Evropské investiční banky, Meziamerické rozvojové banky, Africké rozvojové banky nebo sdružení evropských železnic Eurofima.

Už na konci loňského června S&P snížila rating dlouhodobých úvěrových závazků Evropské unie o jeden stupeň na úroveň AA z dosavadního AA+. Reagovala tak na výsledek referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z EU.

Britská premiérka Mayová na konci března dopisem předaným předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi oznámila záměr Londýna opustit EU. Zahájila tím přípravy vyjednávání podmínek brexitu, které by mohlo začít na přelomu května a června a skončit vlastním odchodem Británie z unie na jaře 2019.