Odhlasujte si to. Skoti si prosadili referendum o odtržení

Skotský první ministr Alex Salmond (vlevo) a britský ministerský předseda David Cameron

Skotský první ministr Alex Salmond (vlevo) a britský ministerský předseda David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Britská vláda se domluvila se skotskými představiteli na podmínkách referenda, ve kterém budou Skotové v roce 2014 hlasovat o odtržení od Británie. Podle britského ministra pro záležitosti Skotska Michaela Moorea čeká Skoty "nejdůležitější politické rozhodnutí za posledních 300 let".

Podle serveru BBC News se hlasování budou moci zúčastnit voliči už od 16 let. Dohodu v pondělí v Edinburghu podepíšou britský premiér David Cameron a skotský první ministr Alex Salmond.

Skotští představitelé dosáhli toho, že se hlasování bude konat v době 700. výročí bitvy u Bannockburnu, která měla velký význam pro udržení skotské nezávislosti na Anglii. Vláda v Londýně také přistoupila na skotský požadavek, aby se referenda mohli zúčastnit i šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči.

Skotové naopak ustoupili v tom, že voličům bude předložena pouze jednoduchá otázka, zda chtějí zůstat součástí Británie nebo vytvořit samostatný stát. Skotská vláda původně zvažovala ještě třetí možnost, v níž by voliči mohli hlasovat pro výraznější autonomii při zachování svazku s Británií.

Velká BritánieVelká Británie

Dohoda s Londýnem o podmínkách hlasování byla nutná. Podle ústřední vlády se závazné referendum může konat jen s jejím souhlasem.

Skotsko se spojilo s Anglií v roce 1707. Od roku 1997 má opět vlastní parlament a regionální vládu - podobně jako Wales a Severní Irsko. Skotská národní strana skotského prvního ministra Alexe Salmonda nicméně chce, aby Skotové měli i vlastní obrannou a zahraniční politiku, kterou nyní řídí Londýn. Stejně tak chce odsun ponorek s jadernými raketami, které mají nyní základnu nedaleko Glasgowa.

Pokud by se Skotsko osamostatnilo, způsobilo by to problémy zbytku Spojeného království nejen kvůli jaderným ponorkám, ale oslabilo by to jeho hlas v Radě bezpečnosti OSN i v Evropské unii. Průzkumy ale zatím ukazovaly, že ideu samostatného Skotska podporuje jen menšina jeho obyvatel.