Odpusťte dluhy, nebo se budete divit, varuje Ukrajina

Ukrajinská inistryně financí Natalie Jaresková

Ukrajinská inistryně financí Natalie Jaresková Zdroj: Profimedia.cz

Natalie Jaresková, ukrajinská ministryně financí, vyslala věřitelům válkou sužované země jasný vzkaz: Zasedněme k vyjednávacímu stolu nyní, odpusťte nám čtyřicet miliard dolarů dluhu, anebo se připravte na ekonomickou, politickou a vojenskou nestabilitu. „Věřitelé musejí být konstruktivní,“ řekla Jaresková na výročním zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Ve Spojených státech narozená Jaresková uvedla, že pokud věřitelé nezasednou k jednacímu stolu k závaznému a transparentnímu vyjednávání před vypršením lhůty na konci května, mohou tím prohloubit řadu ukrajinských problémů.

Země podle ministryně nezajistí ekonomickou stabilitu bez souhlasu věřitelů na odpuštění části dluhů. Ukrajině je třeba odpustit část dluhu, část úroků a prodloužit splatnost dluhopisů.

„Oni především nerozumí hloubce ekonomické a finanční krize, v jaké se země nachází,“ prohlásila Jaresková na adresu ukrajinských věřitelů. Odkázala především na pokračující propad tamní ekonomiky, která v prvním čtvrtletí klesla o více než sedmnáct procent, či zhoršení konfliktu mezi kyjevskou vládou a Ruskem podporovanými separatisty.

Ukrajinská ekonomika se dál propadá
Ukrajinská ekonomika prohloubila v prvním čtvrtletí propad na 17,6 procenta z tempa 15 procent v předešlém kvartále. Oznámil to ukrajinský statistický úřad. Ekonomiku země dál sráží povstání separatistů na východě a finanční potíže.
Pokles byl horší, než se čekalo. Ukrajinská centrální banka v dubnu předpověděla, že v prvních třech měsících tohoto roku hrubý domácí produkt země klesne o dalších 15 procent.