Odsouzený italský expremiér Berlusconi může přijít o funkci senátora

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: reuters

Speciální výbor italského senátu začal jednat o ukončení mandátu expremiéra Silvia Berslusconiho, odsouzeného za daňové úniky. Zasedání třiadvacetičlenného panelu, na jehož výsledku může záviset osud křehké koalice, se zřejmě protáhne. „Na týdny, ne dny,“ sdělil listu La Repubblica člen výboru Benedetto della Vedova. „To ale neznamená, že budeme akceptovat nějaké zdržovací taktiky,“ dodal.

Očekává se totiž, že jakýkoli pokus uspíšit jednání ponese nelibě Berlusconiho pravicová strana Lid svobody (PdL). Pro případ „nesprávného“ rozhodnutí výboru hrozí odchodem z vlády levicového premiéra Enrika Letty, přestože konečný verdikt má přinést až hlasování v plénu.

Právníci senátora tvrdí, že na něj nelze uplatnit loňský zákon o nezpůsobilosti odsouzených k výkonu funkce zákonodárců. Argumentují, že byl schválen až po událostech, za které byl jejich klient souzen.

Šestasedmdesátiletý miliardář byl po vleklém procesu na začátku srpna shledán vinným nejvyšším soudem. Vzhledem k svému věku má strávit rok v domácím vězení, či si trest odpykat veřejně prospěšnou prací. Kromě ztráty křesla v horní komoře parlamentu mu hrozí i zákaz politické činnosti na zatím nejasnou dobu.

Kvůli výroku se obrátil na Evropský soud pro lidská práva a jeho strana rozjela kampaň doma. Proslýchá se, že mediální magnát už připravil video s rozhodnutím položit kabinet. „Je to hotové, Berlusconi určí, kdy se to bude vysílat, a já myslím, že se to blíží,“ uvedla ve čtvrtek expremiérova spolupracovnice Daniela Santancheová.

Letta však věří, že se PdL rozhodne zodpovědně. „Nemyslím si, že opustí koalici,“ prohlásil včera. Vláda má v plánu důležité reformy, před další bouří varují byznysmeni. „Politická stabilita je podmínkou hospodářského zotavení. Jestliže tu bude krize, bude zotavení ohroženo,“ řekl Reuters Federico Ghizoni z UniCredit.

Nové potíže se snaží odvrátit i prezident Giorgio Napolitano, jenž dal najevo, že v případě odchodu PdL z vlády nehodlá vypsat další volby.