Odveta Moskvy: Za 18 Rusů dostane zákaz vstupu 18 Američanů

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: profimedia.cz

Ruská diplomacie dnes zveřejnila seznam 18 amerických činitelů, kterým Moskva zakázala vstup do Ruska jako odvetu za páteční oznámení amerických sankcí proti 18 ruským činitelům zařazeným do takzvaného Magnitského seznamu. Státní agentura ITAR-TASS zdůraznila, že v ruském seznamu - podobně jako americkém - chybějí jména vysoce postavených představitelů.

Stejně jako Washington, tak i Moskva odůvodnila sankce zákonem „o opatřeních vůči osobám podílejících se na porušování lidských práv a svobod“.

Ruské úřady tvrdí, že na seznamu jsou „osoby podílející se na legalizaci či uplatňování mučení“ či „časově neomezeném věznění zatčených“. Jde například o šéfa kanceláře bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho Davida Spearse Addingtona, o exporadce ministerstva spravedlnosti na počátku tisíciletí Johna Choona Yooa, který obhajoval drsné vyšetřovací metody, či o dva bývalé velitele základny Guantanámo, sloužící jako věznice pro podezřelé z terorismu.

Moskva rovněž zakazuje vstup do Ruska americkým soudcům, prokurátorům a tajným agentům, kteří se podíleli na „porušování práv a svobod ruských občanů v zahraničí“, tedy podíleli se na dopadení a odsouzení Rusů za obchodování se zbraněmi či drogami.

Libor Dvořák: Malá válka a její smutné korouhve