Odveta za Ankaru: turecké nálety zabily 45 kurdských bojovníků

Letoun F-16 turecké armády

Letoun F-16 turecké armády Zdroj: CC BY-SA 2.0: Paul Nelhams; Wikimedia

Turecká armáda oznámila, že při náletech na kurdské základny v Iráku zabila 45 bojovníků. Letecké údery byly zjevnou odvetou za nedělní bombový útok, při němž v Ankaře zahynulo 37 lidí a z něhož turecká vláda obvinila kurdské radikály. Další čtyři mrtvé si dnes vyžádaly obnovené střety tureckých bezpečnostních sil s kurdskými povstalci v Diyarbakiru na jihovýchodě Turecka.

Po atentátu v Ankaře zahájila v pondělí turecká armáda nálety v horské oblasti Kandíl na severu Iráku, kde se prý nacházejí hlavní základny Strany kurdských pracujících (PKK). V prohlášení, které vojáci vydali dnes, se uvádí, že tyto letecké údery zabily 45 kurdských bojovníků. Letouny F-16 a F-15 prý zničily dva sklady zbraní a dvě pozice raketometů Kaťuša.

Turecké bezpečnostní síly podle agentury Reuters sdělily, že v diyarbakirské čtvrti Baglar dnes zahynul při ozbrojených střetech jeden policista a tři kurdští radikálové.

Úřady předtím v Baglaru vyhlásily od 03:00 (02:00 SEČ) zákaz vycházení poté, co stoupenci zakázané PKK začali stavět barikády a nastražovat výbušniny. Svědci uvedli, že ozbrojenci PKK během noci v oblasti blokovali silnice a zastavovali auta. Došlo přitom ke sporadickým soubojům s bezpečnostními silami.

Německý tisk: Po útoku v Istanbulu musíme bojovat proti IS