Odveta za NSA: Němci špehovali americký konzulát

Vrtulník německé policie

Vrtulník německé policie Zdroj: CC BY 2.0: Dirk Vorderstrase

Němečtí zpravodajci si objednali špionážní let, během kterého pořídila policie desítky snímků střechy amerického konzulátu ve Frankfurtu nad Mohanem. Policejní experti ze Spolkového úřadu pro ochranu ústavy údajně pátrali po odposlouchávacích anténách.

Nejen emailová korespondence amerických občanů, ale i sídlo OSN v New Yorku či nejvyšší úřady spojeneckých států. Především v Německu vyvolala nedávno odhalená špionážní aktivita americké zpravodajské služba NSA vlnu odporu. Jedním z center odposlouchávání měl být i americký konzulát ve finančním centru Německa, píše týdeník Der Spiegel.

Mluvčí úřadu kancléřky a ministerstva vnitra nyní přiznali, že na konci srpna nad konzulátem několikrát přelétl policejní vrtulník, jeho osádka fotografovala střechu budovy a pátrala po odposlouchávacích přístrojích.

Časopis Focus uvedl, že vrtulník létal jen 60 metrů nad budovou. Cílem akce prý nebyl jen průzkum střechy. Němci také chtěli dát Washingtonu jasně najevo, že jeho výzvědné aktivity nebudou dále trpět. „Vzkaz americkým přátelům zní – překročili jste hranici. Německo vrací úder,“ uvedl zdroj magazínu.

Vláda se pokouší význam letu bagatelizovat. Mluvčí ministerstva vnitra odmítla upřesnit, zda šlo o rutinní let nebo o zvláštní operaci. Američany ale nízký průlet vrtulníku rozhodně překvapil a navzdory pravidlům jim jej dopředu nikdo nenahlásil. Krátce po průletu totiž zastupující americký velvyslanec telefonoval na ministerstvo zahraničí, aby si policejní akci nechal vysvětlit. Zatímco ministerstvo mluví o výměně informací, podle německých médií ale diplomat podal stížnost.

Podle bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena, který na aktivity zpravodajské služby upozornil, NSA po celém světě rozmístila 80 odposlouchávacích zařízení. Reakce německé zpravodajské služby tak stojí v přímém protikladu s opakovaně proklamovaným klidem německé vlády. Přelet vrtulníku navíc podle Focusu řídil přímo spolkový koordinátor pro tajné služby Ronald Pofalla.