OECD: Maďarsko by mělo omezit výdaje, aby zajistilo snížení dluhu

Parlament v Budapešti

Parlament v Budapešti Zdroj: CC BY SA 2.0: Brad Hammonds via Flickr

Maďarsko musí snížit rozpočtový deficit a omezit veřejné výdaje, aby umazalo větší část svého veřejného dluhu. Uvedla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Letošní rozpočtový schodek odhaduje na 1,9 procenta výkonu ekonomiky. V roce 2017, tedy rok před parlamentními volbami v Maďarsku, ale předpokládá jeho zvýšení na 2,5 procenta. Loni deficit klesl na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP).

„Závazek vlády postupně snižovat dluh v poměru k HDP je…vítaný, ale k zajištění toho, že se tak ve střednědobém horizontu stane, bude nutný menší deficit než dnes,“ uvedla organizace. Maďarská ekonomika letos pravděpodobně zpomalí růst na 2,5 procenta z loňských 2,9 procenta. Pro rok 2017 již OECD předpovídá zrychlení na tři procenta.

Organizace také poukázala na pomalejší růst produktivity práce. K jejímu zlepšení jsou nutné další investice do podnikání a větší kvalifikovanost zaměstnanců. Přímé zahraniční investice jsou soustředěny jenom do několika málo sektorů, především do výroby aut. Aby se investice zvýšily, je nutné neměnit tak často regulatorní opatření, stojí také ve zprávě.

OECD se v ní vyjádřila rovněž k loňskému nákupu většinového podílu v burze cenných papírů v Budapešti. Koupila jej maďarská centrální banka, která ale také působí jako regulátor finančního trhu. Zmíněná transakce tudíž může „vyvolávat dojem střetu zájmů“, uvedla OECD. Centrální banka by měla akciovou burzu vlastnit dočasně a ta by se časem měla vrátit do soukromých rukou.

Vývoj maďarského deficitu v poměru k HDP
source: tradingeconomics.com