Ohavný zločin, reagují světoví státníci na útoky v Paříži

Barack Obama reaguje na zprávu o teroristických útocích v Paříži

Barack Obama reaguje na zprávu o teroristických útocích v Paříži Zdroj: ctk/ap

Světoví státníci odsoudili páteční teroristické útoky v Paříži a vyjádřili solidaritu s francouzským lidem. Americký prezident Barack Obama útoky označil za ohavný pokus o terorizování civilistů a slíbil Francii pomoc při dopadení atentátníků a jejich postavení před soud. Zděšení vyjádřil i britský premiér David Cameron, německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že nejde jenom o útoky na Francii, ale na celý svět.

Reagovali také generální tajemníci OSN a NATO. Soustrast pozůstalým vyjádřil také český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.

Obama telefonoval francouzskému prezidentovi Françoisovi Hollandeovi, aby mu vyjádřil soustrast a nabídl pomoc při vyšetřování. „Znovu jsme byli svědky ohavného pokusu o terorizování nevinných civilistů,“ uvedl Obama na tiskové konferenci v Bílém domě. Útoky podle něj byly namířeny proti celému lidstvu. Spojené státy budou stát po boku Francie v boji proti terorismu a extremismu, dodal americký prezident. Na dálku Obama Francii slíbil veškerou možnou pomoc. „Volnost, rovnost, bratrství,“ zakončil Obama svůj projev heslem Velké francouzské revoluce.

Britský premiér Cameron uvedl, že je „v šoku“. „Naše myšlenky a modlitby jsou s francouzským lidem. Uděláme cokoli, abychom pomohli,“ řekl Cameron, který na dopoledne svolal schůzku krizového štábu.

„Hluboký šok“ ze „zjevně teroristických“ útoků vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který se s francouzským prezidentem Hollandem účastnil fotbalového zápasu na stadionu v Paříži, v jehož areálu došlo k výbuchům, slíbil Francii pomoc. Ministr vnitra Thomas de Maizière nabídl Paříži vyslání německých speciálních jednotek.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který se s francouzským prezidentem Hollandem účastnil fotbalového zápasu na stadionu v Paříži, v jehož areálu došlo k výbuchům, slíbil Francii pomoc. Ministr vnitra Thomas de Maizière nabídl Paříži vyslání německých speciálních jednotek.

Za „nelidské“ označil útoky v Paříži také Kreml. Rusko je připraveno pomoci při vyšetřování teroristických činů, uvedl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Rusko sdílí bolest Francie, reagovala na útoky také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

„Opovrženíhodné útoky“ odsoudil také generální tajemní Organizace spojených národů Pan Ki-mun. V době, kdy teroristé ještě zadržovali desítky lidí v koncertní síni Bataclan, vyzval k jejich okamžitému propuštění. Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg prohlásil, že NATO stojí po boku Francie. „Terorismus demokracii nikdy neporazí,“ uvedl. Útoky odsoudili také vrcholní představitelé Evropské unie: předseda Evropské rady Donald Tusk, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda europarlamentu Martin Schulz.

„Jsem do hloubky otřesen strašným masakrem v Paříži, ale vím, že stále musí platit, že každé podobné násilí musí být potrestáno, a my se nesmíme vzdát života a civilizace, kterou jsme vybudovali,“ komentoval prostřednictvím své mluvčí útoky ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že Izrael stojí po boku prezidenta Hollandea a francouzského národa ve společném boji proti terorismu. Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi prohlásil, že Vatikán je „pobouřen dalším projevem šíleného násilnického terorismu a nenávisti“. „Spolu s papežem a všemi, kdo milují mír, to odsuzujeme,“ řekl Lombardi.

Prezident Zeman útoky označil za odporný zločin a premiér Sobotka vyjádřil zděšení nad počtem obětí. Na odpoledne svolal zasedání předsednictva Bezpečností rady státu.

Útok na celé lidstvo

Turecko, kde má v neděli začít summit velkých světových ekonomik G20, útoky odsoudilo. Úřad premiéra Ahmeta Davutoglua v prohlášení uvedl, že „nejde jenom o útok na Francouze, ale na celé lidstvo, demokracii, svobody a univerzální hodnoty“. Prezident Recep Tayyip Erdogan útoky odsoudil an twitteru a zaslal Hollandeovi soustrastný telegram.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní řekl, že sdílí smutek s rodinami obětí. „Tyto nelítostní vraždy dokazují, že teroristé neznají hranice,“ sdělil. Na útok reagovaly také země Perského zálivu. Íránský prezident Hasan Rúhání kvůli němu zrušil cestu do Evropy, při níž měl od soboty navštívit Itálii a Francii. Útoky odsoudil jako „nelidský čin“.

Hollandeovi kondolovali také prezident Spojených arabských emirátů Chalífa bin Zajd Nahaján a kuvajtský emír Sabah Ahmad Džábir Sabah, v Saúdské Arábii útok odsoudilo tamní ministerstvo zahraničí. Hluboký šok nad událostmi v Paříži projevila Čína a soustrast vyjádřil také nový kanadský premiér Justin Trudeau. Pomoc nabídli Francouzům i zástupci Itálie, Španělska, Izraele, Turecka, Kataru a mnoha dalších zemí.