Okolo Krejčíře se vraždí. Jeho dva společníky prý zabil výbuch

Radovana Krejčíř čelil obvinění z ozbrojeného přepadení obchodu s elektronikou v Pretorii.

Radovana Krejčíř čelil obvinění z ozbrojeného přepadení obchodu s elektronikou v Pretorii. Zdroj: CTK

Dva údajní společníci uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře prý dnes zahynuli při výbuchu před Krejčířovým obchodem v jihoafrickém Johannesburgu. Informoval o tom jihoafrický server EyeWitness News (EWN) poté, co zprávu o explozi zatím neznámého původu zveřejnila místní policie. Krejčíř podle zdrojů EWN v době exploze v obchodě nebyl.

K výbuchu před prodejnou zlata a šperků, poblíž nákupního centra Eastgate Mall došlo pozdě odpoledne, uvedl superintendant Wilfred Kgasago. Policie oblast následně uzavřela.

Dva mrtvé a pět zraněných při explozi v Bedfordview na východním okraji Johannesburgu potvrdila agentuře SAPA zasahující záchranná služba.“Je tam potvrzený výbuch. Pokud jde o jeho příčinu, zatím není jasná,“ řekl mluvčí záchranářů William Ntladi. Upřesnil, že dva lidé zemřeli na místě a stav tří vážně zraněných je kritický. Zranění zbývajících dvou osob označil za lehká. U mrtvých podle Ntladiho zatím není jasné, jestli šlo o ženu či muže.

Server EWN uvedl, že se exploze odehrála u obchodu, jehož majitelem je Krejčíř. Na twitterovém účtu EWN se objevily záběry výkupny zlata a diamantů Moneypoint s vytlučenými okny.

Hlavní postava podsvětí

O Krejčířovi jihoafrická média dlouhodobě píší jako o jedné z hlavních postav místního podsvětí a spojují ho nejméně s osmi vraždami. Krejčíř veškerá obvinění odmítá jako nepodložená.

Uprchlý Čech je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam dorazil ze Seychel s falešným pasem. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Český soud ho loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

České úřady dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti, zatím neúspěšně. Krejčíř by chtěl v Jihoafrické republice zůstat a požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, Krejčíř se ale proti tomu odvolal a nyní čeká na výsledek odvolacího řízení.