Oligarchové si jdou po krku i v době ohrožení vlasti

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov Zdroj: CTK

Na Ukrajině pokračuje válka prezidenta Petra Porošenka s oligarchou Ihorem Kolomojským. Někdejší prominent, který měl zklidnit situaci na jihovýchodě země, minulý týden skončil ve funkci šéfa státní administrace Dnipropetrovské oblasti. Teď mu navíc hrozí stíhání za minimálně jeden pokus o vraždu.

Porošenko tvrdí, že je načase snížit vliv největších byznysmenů. „Klíčová pozice, ze které v současnosti vycházím, je deoligarchizace země a to, že my se snažíme v zemi vytvořit pořádek a oni chaos,“ řekl majitel čokoládového impéria a osmý nejbohatší Ukrajinec.

Kolomojskyj, jenž podniká například v bankovnictví, energetice a médiích, se během protestů proti prezidentovi Viktoru Janukovyčovi postavil na prozápadní stranu. Před rokem byl jmenován gubernátorem rodné oblasti s výhledem na to, že tam využije svůj vliv a udrží jednotu.

„Doufám, že moje přítomnost v regionu pomůže zchladit pár horkých hlav a stabilizovat situaci,“ prohlásil tehdy a úkolu se chopil skutečně důsledně. Nabízel kupříkladu deset tisíc dolarů jako odměnu za dopadení ruských agentů. Především se však rozhodl vytvořit vlastní armádu. Odhaduje se, že si platil až dvacet tisíc vojáků. Jeho pád zavinil odpor k reformám ve státních firmách, jež dopadly na Ukrnaftu, kde má menšinový podíl. Kolomojskyj se rozhodl ztrátu kontroly nad ní řešit s pomocí svých oddílů, které budovu podniku zablokovaly. Následoval jeho odchod, média přitom píšou o vynucené rezignaci. Oligarcha o víkendu nevyloučil mezinárodní arbitráž proti státnímu Naftogazu kvůli údajným dluhům.

Nejbohatší Ukrajinci (v milionech dolaru)
Jméno (věk)OboryJmění
Rinat Achmetov (48)metalurgie, energetika 6900
Viktor Pincuk (54)média, metalurgie 1500
Ihor Kolomojskyj (52)finance 1400
Hennadij Boholjubov (53)finance 1300
Jurij Kusjuk (46)zemědělství 1100
Vadym Novynskyj (51)strojírenství, metalurgie 790
Oleksandr Jaroslavskyj (55)investice, reality 770
Petro Porošenko (49)potravinárství, média 750
Kostantyn Ževaho (41)metalurgie, finance 740
Serhij Tihipko (55)strojírenství, finance 690

Ukrajinská policie prověřuje tvrzení dalšího miliardáře Viktora Pinčuka, že se jeho nepřítel Kolomojskyj v roce 2003 možná pokusil zavraždit právníka Serhije Karpenka. Muž mu údajně odmítl pomoci s ovládnutím ocelářské firmy Dniprospectal.
Úřady se zabývají i smrtí vyšetřovatele Ihora Šolodka, jenž měl případ v roce 2005 na starost. Zahynul loni v řadách vládních sil při boji o doněcké letiště. Ukrajinska Pravda uvádí, že dostal povolávací rozkaz z Dnipropetrovské oblasti, i když tam nežil. Podle Pinčukových materiálů s ním před odvodem jednal jeden ze zástupců exgubernátora.

Kolomojskyj tvrdí, že aktivita proti němu je součástí boje uvnitř koalice a kampaně před blížícími se místními volbami. „Oligarchové jsou pro oběť voličstvu nejlepší,“ podotkl. Podle expertů však teď prezident musí ukázat, že mu jde skutečně a výhradně o princip. „Porošenko je ve složité situaci, kvůli rovnováze musí potrestat ještě nějakého oligarchu,“ citovala média politologa Jurije Palijčuka.