Olympiáda v Soči je obří tunel na miliardy, tvrdí ruská opozice

Olympijský stadion v Soči

Olympijský stadion v Soči Zdroj: reuters

Zimní olympiáda, která se v únoru 2014 uskuteční v Soči na jihu Ruska, je "obří podvod" a oligarchové a úředníci již rozkradli „25 až 30 miliard dolarů“ (asi 490 až 590 miliard korun). Tvrdí to předák ruské opozice, bývalý místopředseda ruské vlády Boris Němcov.

ZOH v Soči, které se mají stát výkladní skříní Ruska v éře prezidenta Vladimira Putina, budou nejnákladnější v dějinách olympijských her a vyžádají si více než 50 miliard dolarů (asi 986 miliard korun), čtyřikrát více než Putinem původně slibovaných 12 miliard dolarů, tvrdí ve své zprávě Němcov a další Putinův kritik Leonid Martyňuk.

Olympijské stadiony se totiž pořizovaly bez veřejné soutěže a férové konkurence. Z „největší krádeže v ruských dějinách“ budou mít prospěch „jen oligarchové a firmy blízké Putinovi“.

Za rozkradené peníze by se podle autorů zprávy dalo postavit 3000 kilometrů dálnic či obstarat bydlení pro 800 tisíc Rusů.

Němcov, který v minulosti už sestavil několik podobných zpráv o korupci v Putinově éře či na moskevské radnici, by si přál, aby odhalení přiměla úřady k vyšetřování. Zatím „ani jediný případ nedospěl k soudu“.

Zprávu úmyslně zveřejnil v den, kdy Putin v Petrohradu předváděl členům Mezinárodního olympijského výboru medaile, které se budou v Soči rozdávat.